23 / 04 / 2024

Gayrimenkul vergilerinde 2. taksit dönemi haftaya başlıyor!

Gayrimenkul vergilerinde 2. taksit dönemi haftaya başlıyor!

İlk taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenen emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ile Mayıs ayı içerisinde ödenen veraset ve intikal vergisi için 2. taksit dönemi 1 Kasım itibari ile başlıyor..



Konutu, işyeri, arsa ve arazisi olan kimselerin vergi dönemi yaklaşıyor. Gayrimenkul vergilerinde 2. taksit dönemi haftaya başlıyor.

 

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile veraset ve intikal vergisi için ödemeler 1 Kasım'dan itibaren başlayarak, 30 Kasım'a kadar devam edecek. Ödemelerin Aralık ayına sarkması halinde mükellefler aylık vergi cezası ile karşılaşacak. Böyle bir cezayı ödemek istemeyen gayrimenkul sahiplerinin ödemelerini vergi dönemi içerisinde yapmaları şart.

 

Peki, hangi vergiyi, kim ne kadar olarak ödeyecek? Vergi ödemeleri nereden yapılabilecek?

 

Tüm gayrimenkuller için: Emlak vergisi

 

Emlak vergisi ödemeleri, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için yapılıyor. 1319 sayılı kanun gereğince tahsil edilen emlak vergisinde ödenecek tutar, taşınmazın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması sonucunda bulunuyor. Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor. Ödemeler e-belediye sistemi üzerinden de ödenebiliyor. Ayrıca anlaşmalı bankaların şube, ATM ve internet bankacılığından da ödeme yapılabilmesi mümkün.

 

Konut ve işyeri için: Çevre temizlik vergisi

 

Çevre temizlik vergisi, yalnız konut ve işyeri için ödeniyor. Arsa ve arazilerin vergilendirilmesi çevre temizlik vergisinde borcu taşınmazı kullanan kimse ödüyor. Vergi konutlarda su faturasına yansıtılırken, işyerinde ilgili belediyeye gidilerek ödeniyor. Boş durumda olan işyerlerinin beyan edilmesi halinde vergi ödenmiyor. Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisinde ödenecek tutar, işyerinin dahil olduğu gruba ve büyükşehirde olup olmamasına bakılarak hesaplanıyor.

 

Miras için: Veraset ve intikal vergisi

Kendisine miras kalan kimselerin Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödedikleri bu vergi, 3 sene boyunca ödeniyor. Senede 2 eşit taksit olmak üzere toplamda 6 taksitte ödenen bu vergi için ilk taksitler Mayıs ayında alınmıştı. Vergi ödemeleri, vergi dairesine giderek, internet şubesinden veya GİB'in mobil uygulamasından yapılabiliyor. Vergi için ödenecek bedel, mirasın değerine göre hesaplanıyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön