25 / 04 / 2024

Gazze nasıl imar edilecek?

Gazze nasıl imar edilecek?

İsrail'in Gazze saldırıları sonucunda en az 14 bin yerleşim yeri zarar gördü. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Gazze'nin yeniden imar edilmesinin yıllar boyu sürebileceğini dile getirdi. 



İsrail'in  Gazze'ye yönelik 11 gün süren hava saldırılarıyla birlikte yuvalarından binlerce Filistinli, evlerine dönmeye başladı. Cumuriyet'te yer alan habere göre; saldırılar nedeniyle  en az 14 bin yerleşimin hasar aldığı ifade edilirken , Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNWRA) 66 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'nde yıkılan veya hasar gören bölgelere döndüğünü belirtti.UNWRA, yaklaşık 38 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu duyurdu. İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 248 Filistinli yaşamını yitirdi. Saldırılar nedeniyle Gazze Şeridi'nde 1800 konut yıkılmış, 6 bin 800 konut ise kısmen hasar görmüştü.

Yerleşim yerlerinin yanı sıra, sağlığı merkezlerinin de hava saldırılarında hasar gördüğünü aktaran Dünya Sağlık Örgütü (DSO) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze'de tıbbi kaynakların yeterli olmayacağını aktardı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin bölge direktörü Fabrizio Carboni de acil tıbbi malzeme ihtiyacı için çağrı yaptı. Carboni, "Yeniden inşa süreci yıllar alacak, parçalanmış yaşamları inşa etmek ise daha uzun sürecek" dedi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakani Anthony Blinken'in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştüğü duyuruldu. ABD Dşişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Blinken ile Abbas, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesten duydukları memnuniyeti dile getirdi ve ateşkesin korunması yönündeki çabaları görüştü. Açıklamada, "Bakan Blinken, Gazze'ye acil insani destek sağlanması, kente uluslararası desteğin mobilize edilmesi ve Gazze'nin yeniden inşası çabalarında ABD'nin Filistin yönetimi ve Birleşmiş Milletler ile çalışmaya bağlı olduğunu vurguladı" ifadelerine yer verildi. 

Gazze nasıl imar edilecek?

Blinken'ın ziyareti

Reuters'e konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken'ın bölgeye ziyaretinin Misir'in ve ABD'nin arabuluculuğu ile varilan ateşkesi sağlamlaştırma amaci taşıdığını aktardı. Aynı kaynak, Blinken'ın Gazze'yi ziyaret etmeyeceğini söyledi. ABD'li Bakan'ın, 2627 Mayıs tarihlerinde bölgeye gideceği iddia edildi. Habere göre bir Hamas yetkilisi, Misir delegasyonunun Gazze'ye yardımla ilgili olarak Israil tarafı ile görüşmeler yaptığıni da kaydetti. Israil Savunma Bakani Benny Gantz ise Gazze Şeridi'ne düzenledikleri saldırılar sonucu tahrip olan bölgenin yeniden inşasının, esir tutulan Israil askerlerinin iadesi koşuluna bağlı olduğunu belirtti.

Hamas Siyasi Büro Uyesi Izzet er-Rişk'in, Türkiye'yi "İsrail'in Gazze saldırısında Kudüs bayrağını taşımasını" ele alırken Lübnan'dan yayın yapan El Meyadin televizyonuna açıklama yapan Hamas Siyasi Büro Uyesi Usame Hamdan'ın, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Filistin konusundaki tutumunu beğendiğ belirtildi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami ile "İsrail'e karşı sahada ve siyaset sahnesinde kazanılan zaferi" görüştüğü de gündeme yansıyan haberler arasındaydı.

Gazze'nin yeniden imarı için İsrail'den şartlı kabul!


Geri Dön