29 / 03 / 2024

Gebze-Darıca Sahil hattı metrosunun ihalesi mecliste konu oldu!

Gebze-Darıca Sahil hattı metrosunun ihalesi mecliste konu oldu!

Gebze OSB-Darıca Sahil hattı metro projesinin ihalesine ve finansmanı TBMM'de konu oldu. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar proje hakkında Bakan Turhan'a 3 soru sordu...



Gebze-Darıca Sahil hattı metrosunun ihalesi mecliste konu oldu!

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Gebze OSB-Darıca Sahil hattı metro projesinin ihalesine ve finansmanına ilişkin soru önergesi hazırladı. Akar sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Akar önergesinde "Gebze OSB -Danca Sahil Hattı’nda uygulanacak olan Metro Projesi Gebze OSB Danca Sahil Hattında 15.6 km uzunluğunda, 6,5 metre çapında iki tünelden oluşacacağı ve 12 istasyonun bulunacağı Kocaeli Büyükşehir Belediyesince belirtilmiştir." dedi.

Hattın, 2022’de hizmete gireceği açıklanırken, 936 araçlık yeraltı otoparkı, zemin üstünde otobüs peronlarını da kapsayan Park et Devam Et merkezleri inşa edileceği de belirtildiğini hatırlatan Akar, "Kocaeli Metrosunun 1. Etabının 5 milyar liraya mâl olacağı Büyükşehir Belediyesince açıklanırken bu finansmanın nereden sağlanacağı açıklanmamıştır." diyerek 3 soru sordu.

Akar'ın soruları

1. Gebze OSB- Danca Sahil hattı Metro projesinin ihalesi hangi tarihte yapılmıştır? Hangi firmalar ihalaye katılmıştır? İhaleyi kazanan firma hangi şartlarda bu projeyi almıştır? Projenin hizmete gireceği döneme ilişkin öngörülen bir tarih var mıdır?

2. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi projenin 5 Milyara mal olacağını belirtmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu tutarın finansmanını nasıl sağlayacaktır? Bu kaynaklar nelerdir? Ödeme planı nedir?

3. Bir diğer proje olan Körfez - Derince - İzmit - Kartepe Metro Hattına ilişkin Bakanlığınıza ulaşmış bir master planı var mıdır?


Gebze-Darıca Metro Hattı'nın temeli atıldı!


 


Geri Dön