26 / 04 / 2024

Gün gün Kanal İstanbul planı!

Gün gün Kanal İstanbul planı!

Çılgın proje Kanal İstanbul çalışma takvimine göre projenin yapımının 2 bin 425 günde tamamlanması planlanıyor. 17 aşaması bulunan Kanal İstanbul'da yapılacak işlerin yarısı şu ana kadar tamamlandı



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, dün özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, çılgın proje Kanal İstanbul için ilk kazmanın bu yıl vurulacağını ve çalışmaların 2026’da tamamlanacağını açıkladı. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 21 Aralık 2019 tarihinde yaptığı açıklamada Kanal İstanbul’un ihalesinin önümüzdeki haftalarda yapılacağını açıklamıştı.

BİTİŞ TARİHİ 18 ŞUBAT 2026

45 kilometre uzunluğunda 275 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olacak Kanal İstanbul projesi ile ilgili tartışmalara devam ederken, Sözcü gazetesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin masasındaki Kanal İstanbul Projesi İş Programı'na ulaştı.

Buna göre, ihale ilanı, tekliflerin hazırlanması ve sunulması ile sözleşme aşamalarının toplam 282 gün içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Kanal İstanbul projesindeyapım faaliyetleri 2 bin 425 gün sürecek. Bu sürede kanal kazısı, yüzey kaplama ve dere bağlantıları gerçekleştirilecek. Kanalın kuzey ve güneyinde aynı zamanda başlayacak çalışmalar bir nokta buluşacak. Burada 30 gün içerisinde parçaların birleştirilmesi planlanıyor. Kanalın projenin kabul edilmesi ve işletmeye alınması da 180 gün sürecek. İş akışına göre Tüm çalışmaların 18 Şubat 2026 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

Arazi çalışmaları, uygulama projeleri, mobilizasyon, şantiye yollarının ise 540 gün içinde bitirilmesi hedefleniyor.

752 gün boyunca temiz su ve atık su hatları ile arıtma tesisleri, enerji nakil hatları, arıtma tesisi, yollar ve köprülerin inşaatları tamamlananacak. Demiryolu, petrol doğalgaz boru hatları, Terkos – Alibeyköy hamsi hattı da 1128 gün içinde yeniden düzenlenecek.

180 gün içerisinde de Sazlıdere Barajı boşaltılacak. Diğer bir yandan 900 gün boyunca da Kanal İstanbul projesinde çıkartılacak hafriyat ile Karadeniz'de 38 kilometre uzunluğunda dolu alanları oluşturulacak.

9 MADDENİN ÜZERİNE ÇİZİK ATILDI

2011 yılından bu yana Türkiye'nin gündeminde olan Kanal İstanbul projesinin iş programına göre,  projede izlenecek adımların yarısı tamamlandı. ÇED sürecinin bitmesinin ardından ihale takvimi işletilecek ve sözleşme imzalanın yer teslimi gerçekleştirilecek. Projenin iş akışı ve geldiği aşama şu şekilde;

1 – Mevcut Durum Tespiti
2 – Kanal Güzergahı ile İlgili Çalışmalar
3 – Belirlenen Koridorun Saha İncelemesinin/Değerlendirmesinin Yapılması
4 – Seçilen Koridorun Detaylı Saha Etütlerinin ve Çalışmalarının Yapılması
5 – İşletme Senaryolarının Oluşturulması ve Uygulanacak Kanal Genişliğinin Belirlenmesi Aşama
6 – Çevresel Etki Değerlendirme Modellerinin Hazırlanması
7 – Kanal Ön Projelerinin ve Diğer Yapılara Ait Kavramsal Projelerin Hazırlanması
8 – Altyapı Deplasman Önerileri ve Kavramsal Projelerinin Hazırlanması
9 – ÇED Raporu Hazırlanması ve İlgili İşlemelerin Yürütülmesi

10 – Kamulaştırma Hizmetleri
11 – Kanal İnşaatının Planlanması
12 – Yatırım Planının Hazırlanması
13 – Fizibilite Raporu Hazırlanması
14 – Yapım İşlerine Ait İhale Dokümanlarının Hazırlanması
15 – İhalenin Sonuçlandırılması
16 – Yapım Çalışmalarının Başlaması
17 – Kanalın İşletmeye Açılması

 

Bakan Cahit Turhan Kanal İstanbul için tarih verdi!

Kanal İstanbul için ilginç tespit!

Kanal İstanbul depremi etkiler mi?


Geri Dön