26 / 04 / 2024

apartman daire sahiplerinin hakları

apartman daire sahiplerinin hakları

Apartmanda yaşayan kimseler, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, apartman sakinlerinin hakları nelerdir? İşte yanıtı..

KİPTAŞ Kaper Sitesi hak sahiplerinin daire belirleme kuraları çekildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, “İstanbul Yenileniyor” uygulaması kapsamında, 14 Nisan 2023 tarihinde temeli atılmış olan kentsel dönüşüm projesi “Kartal Kaper Sitesi”nin daire eşleştirmelerini kurayla belirledi.

Emlakta Nostalji: Bebek'te Şimşiryan Apartmanı'nda 37,5 liraya kiralık ev!

1942 yılında Bebek İskelesi karşısındaki Şimşiryan Apartmanındaki daire 37,5 liraya kiralanmış. İstanbul'da günümüzde kiralar en az 10 bin TL'den başlıyor...

İstanbul’da daire başına aidat ortalaması 1.500 TL'ye ulaştı!

Apartman ve site aidatlarına yönelik 2022 yılına ait veriler yayımlandı. Rapora göre apartman ve site aidatları 2022'de, bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 arttı. İstanbul’da daire başına aidat ortalaması 1.500 TL'ye ulaştı!

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Yıkılan 24 daireli apartmanın yerine 20 daire yapıldı! Depremzedeler şaşkına döndü!

Yıkılan 24 konutlu Saraçoğlu apartmanının yerine 20 evli bina inşa edilmesiyle, 18 senedir bu apartmanda oturan Esin Kütük, "Şu an inşa edilen binalarda 24 eksik daire var bize 3-4 seçenek sundular. Beynimizden vurulmuşa döndük. Hiç bu kadar ağlamamıştım" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy’un Mısır Apartmanı'ndaki dairesi hatıra evi olacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ünlü şair Mehmet Âkif Ersoy’un yaşadığı İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı’ndaki daire, hatıra evi olacak.

Avcılar'da ‘paylaşımlı daire’ diye tanıtılan kaçak apart mühürlendi!

İstanbul Avcılar'da 'bayana kiralık, paylaşımlı daire' olarak tanıtılan apartman dairelerinin, apart olarak kullanıldığı ve kaçak işletildiği öğrebildi. Zabıta, söz konusu mekanları mühürledi. 

Apartman yöneticilerine tavsiyeler!

Posta yazarı Tamer Heper, '23 daire, 10 dükkanı bulunan bir apartmanın yöneticiliğini yapıyorum. Karşılaşabileceğim sorunlarda bana yardımcı olabilecek bir kitap önerebilir misiniz?' sorusunu yanıtladı.

Müteahhitler metrekare, arsa sahipleri daire pazarlığında!

Risk altında bulunan 6.7 milyon binanın dönüşülmesi bekleniyor. Ancak müteahhitlerin metrekare, arsa sahiplerinin de daire pazarlığı çalışmaları engelliyor.

Ağrı Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na ait 224 daire satışta!

Mülkiyeti Ağrı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ait olan, 7 Adet CY Bloğu, her blokta 32 adet daire olmak üzere 224 adet daireli apartman 19 Eylül'de satışa çıkarılacak...

Yunus apartmanı sakinlerine yapılacak yardım tutarı belli oldu!

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın bitişiğinde yer alan ve riskli olduğu gerekçesi yıkımına başlanan 10 katlı Yunus Apartmanı sakinlerine daire başı 25 bin lira eşya, 5 bin lira taşınma yardımı verileceği belirtildi.

NG Residence'de hemen tapu hemen teslim!

NG Residence, bölgedeki konut fiyatları ve satış hareketliliğine yön veriyor. Tapuların hemen verilmesi ve daire sahiplerinin de vakit kaybetmeden kazanmaya başladığı NG Residence 1+1'lerde 2 bin TL, 2+1'ler de ise 3 bin 500 TL’lere varan kira getirisi sunuyor...

Sultangazili ev sahibi Fenerbahçeli olmayana daire kiralamıyor!

Sultangazi'nin Sultançiftliği Mahallesi’nde fanatik Fenerbahçe taraftarı 50 yaşındaki Erdoğan Aksan, 4 katlı apartmanının dış cephesini sarı-lacivert renklere boyattı, balkonlara da Fenerbahçe amblemini ekleyen Aksan, Fenerbahçeli olmayana daire kiralamıyor.

apartman daire sahiplerinin hakları Haberi

apartman daire sahiplerinin hakları

Apartman dairesinde ikamet eden sakinler, kanunen bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Apartmanlar, kat malikleri kurulu tarafından yönetiliyor. Yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartı ile, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor. 


Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmünde oluyor. Peki, kanun ve yönetim planlarına göre apartman sakinlerinin hakları nelerdir?


1.) Kimler apartman sakini sayılır?

Apartman sakinleri, apartmanda yaşayan kimselerin tümü oluyor. İster daire sahibi olsun, ister kiracı olsun apartman sakini olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Ancak kat maliki ve kiracıların hak ve sorumlulukları kanunda ayrılıyor.


2.) Apartman sakinlerinin hepsi yönetime katılabilir mi?

Apartman sakinlerinden kat malikleri, yönetime katılabiliyor. Kiracıların kendi mal...