25 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...



Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak veya yapılan arsa üzerinde sizin almak istediğiniz bağımsız bölümün (kat, daire, depo, işyeri) payına düşen arsa tapusu olarak biliniyor. 

Henüz inşa edilmiş bir kat veya daire olmasa dahi kat irtifakı tapusunda size ait bağımsız bölümün tüm detayları yazıyor ve size ait arsa payının metrekaresi de belirtiliyor. 

İnşaatı henüz bitmemiş yapılar için geçerli olan bir sözleşme şekli olan kat irtifakı, inşaatın devam etmekte olduğu inşaat alanını temsilen verilen bir tapu şeklidir. Kısaca, kat irtifakı tapusu, inşa edilecek veya edilmekte olan arsa için düzenleniyor. İnşaatın konut bölümlerinin paylaşılması konusunda yasal bir değeri bulunmadığı için inşaatı bitmiş konutlarda tereddüt yaratması da bu sebeple oluyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?


Geri Dön