26 / 04 / 2024

baraj nasıl çalışır

baraj nasıl çalışır

Enerji üretimi, içme için kullanılma, sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pek çok amaca yönelik olarak inşa edilen baraj nedir, nasıl yapılır? Baraj çeşitleri nelerdir?

TOKİ'ye başvuranlar dikkat! TOKİ para iadesini kimler, nasıl alır? Bir bir açıklandı! Şimdi bakın! 

TOKİ'ye başvuru yapan ancak kurada ismi çıkmayan binlerce vatandaş, para iadesinin nasıl yapıldığını merakla araştırıyor. Peki TOKİ para iadesini kimler, nasıl alır?

Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım?

Miras kalan arsa hissemi üzerime nasıl alırım? sorusu pek çok insan tarafından sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!

Isı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır?

AB ülkelerinin Rusya'ya enerji bağımlılığından kurtulmak için kullanımının yaygınlaştırmayı düşündüğü ısı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Varlık Fonu nedir, nasıl çalışır?

Halkbank, THY, Ziraat Bankası, PTT, BİST, BOTAŞ, Çaykur, Eti Maden, Türksat gibi şirketler Varlık Fonu'na katıldı. Peki Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu nasıl çalışır? İşte tüm detaylar...

Gayrimenkul sektöründe sistem nasıl çalışır?

Zaman Gazetesi Köşe Yazarı olan Yrd. Doç. Dr. Mimar Ahmet Turan Köksal bugünkü yazısında gayrimenkul yatırımını ve yatırımda sistemin nasıl çalıştığını anlattı. İşte o yazı...

Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Kredi başvurusunun onaylanması ve sözleşmenin imzalanması için kişinin ve evin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Onaylanan kredi ödemesi kime yapılır? Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Merkezi sistemle ısınan binalarda, her dairenin ne kadar ısı tükettiğini tespit edilmesi için ısı pay ölçer kullanılıyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?

Isı pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Isı pay ölçer; Birçok apartmanda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan sistem olarak biliniyor. Peki, ısı pay ölçer sistemi nasıl çalışır?

Tapu takas uygulaması nasıl çalışır?

Yeni tapu takas uygulaması, Mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla oluşturuldu. Peki, tapu takas uygulaması nasıl çalışır?

Elektrik faturasını üzerime nasıl alırım?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kullanılabilmesi için bağımsız bölümün aboneliklerinin kullanıcı adına olması gerekiyor. Peki, yeni eviniz için "Elektrik faturasını üzerime nasıl alırım?" diyorsanız işte yanıtı...

Müteahhit kaçtı, iskan nasıl alınır?

Yapı kullanma izni alım sürecinde hak sahipleri kimi zaman müteahhit yüzünden problem yaşayabiliyor. Müteahhit, projesine uygun inşaat yapmadığı zaman ve borçlarını ödemediği zaman iskan verilmiyor. Peki, bu durumda iskan nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde riskli yapılar yıkılırken, ekonomik ömrü tamamlanan kimi binalarda ise güçlendirme uygulanıyor. Peki, güçlendirmeye üçte iki (2/3) çoğunluk ile mi karar verilecek? Kentsel dönüşümde güçlendirme kararı nasıl alınır?

Kaçak binaya ruhsat nasıl alınır?

Kaçak binalar, İmar Kanunu kapsamında belirtilen ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan inşa edilen yapıları ifade ediyor. Peki, kaçak binaya ruhsat alınır mı? Kaçak binaya ruhsat nasıl alınır?

baraj nasıl çalışır Haberi

baraj nasıl çalışır

Baraj nedir, nasıl yapılır?

Barajlar, bir akarsu vadisini kapatan ve arkasında su biriktiren; enerji üretimi, içme için kullanılma, sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pek çok gayeye hizmet eden ekonomik faydası büyük olan tesislere deniyor.


Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler. Barajların yapılış amaçları özetle şu şekilde sıralanıyor:


— Yağmur mevsiminde bol olan suları biriktirip kurak mevsimlerde kullanmak;


 — Hidroelektrik enerjisi elde etmek. Bu çeşit barajlarda su, yüksekten, özel borularla elektrik santralinin türbinlerine gönderilir.


 — Araziyi su baskınlarından korumak. Nehrin yüksek kesimlerinde yapılan bu gibi barajlar suları depo ederek nehrin aşağı kesimlerindeki araziyi basmasını önler,


— Suların seviyesini yükseltip, göller meydana getirerek nehir ulaştırmasını sağlamak.


— Büyük şehirlerin su ihtiyacını karşılamak.


Baraj çeşitleri nelerdir?

Barajlar bulundukları araziye, kullanılmak istendikleri amaca göre çeşitli tiplerde yapılır. Başlıcaları...