18 / 04 / 2024

geçit hakkı davasında görevli mahkeme

geçit hakkı davasında görevli mahkeme

Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası görevli mahkeme hangisidir?

Ev sahipleri ve kiracılar kira tespit davasında bunlara dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün giderek büyürken, kira tespit davaları ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında önemli detaylar...

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Yılmaz Erbek Apartmanı davasında market hakkında suç duyurusu!

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde çöken binalar arasında yer alan Yılmaz Erbek Apartmanı'nın davasında son durum ne?

Ace İnşaat'ın iflas davasında son durum ne?

1986 yılında yurtiçi ve yurtdışı inşaat, restorasyon, taahhüt işlerini hayata geçirmek için kurulan Ace İnşaat'ın iflas davasında son durum ne?

Balıkesir'de üst geçit için protokol imzalandı!

Balıkesir'de 14 Kasım'da açılacak 10Burada AVM önüne üst geçit yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Zekai Kafaoğlu ile Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu arasında protokol imzalaması yapıldı. 

Ankara'ya tüp geçit projesi geliyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, bölgede hayata geçecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna, Etimesgut'ta tüp geçit projesi hayata geçireceklerini söyledi.

Zekeriya Öz'ün 'kasası' Aktaş davasında Ağaoğlu'na zorla getirme kararı!

Tayfun Aktaş davasında Ali Ağaoğlu hakkında tanık olarak dinlenmesi için yeniden zorla getirilmesine karar verildi.

Yalı davasında Ebru Gündeş'in yargılanmasına devam edildi!

Yalı davasında dosyalarının ayrılmasına karar verilen sanıklar Ebru Gündeş Sarraf ve inşaat mühendisi Hakkı Süha Gökdemir'in üçer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi..

İmar yönetmeliğinde geçit hakkı!

Geçit nedir? İmar yönetmeliğinde geçit hakkı kimlere tanınıyor? İşte Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümler..

Aksaray'da alt geçit projesinin inşaatı sürüyor!

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray için en önemli projelerden biri olan Piri Mehmet Paşa Alt Geçit Projesinin inşaat sahasında denetimler yapıldı.

Aksaray Piri Mehmet Paşa alt geçit projelerinde son durum!

Aksaray Belediyesi tarafında inşa edilecek Selçuklu Parkı projesi ile Piri Mehmet Paşa alt geçit projeleri AK Parti Aksaray Milletvekilleri ve Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı tarafından incelendi.

İzmir Körfez Tüp Geçit Projesi İDK toplantısında değerlendirilecek!

Başbakan Binali Yıldırım'ın 2011 genel seçim sürecinde açıkladığı "35 İzmir 35 Proje" içerisinde yer alan İzmir Körfez Tüp Geçit Projesi'nin detayları, ÇED süreci kapsamında 17 Ocak 2017 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında değerlendirilecek.

geçit hakkı davasında görevli mahkeme Haberi

geçit hakkı davasında görevli mahkeme

Geçit hakkı davası görevli mahkeme!

Geçit hakları, zorunlu ve diğer geçit hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor.


Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılıyor. Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirleniyor.


Diğer geçit hakları

Taşınmaz malikinin taşınmazını işletme veya iyileştirme ya da taşınmazı üzerinde yapı yapma amacıyla komşu taşınmaza geçici olarak girme hakkı ile tarla yolu, hayvan sulama yolu, kış geçidi, tomruk kaydırma yolu ve oluğu ve bunlara benzer diğer geçitler özel kanun hükümlerine tâbidir. Özel kanun hükmü yoksa...