26 / 04 / 2024

Haciz veya iflas istemek yetkisi

Haciz veya iflas istemek yetkisi

İcra ve İflas Kanununa göre ilama müstenit takip, son muamele üzerinden on sene geçmesi halinde zamanaşımına uğruyor. Peki bir alacak için icra nereden istenir? İcra takibi nasıl başlatılır?

Bu haber borcu olanı sevindirecek! Artık televizyona, çamaşır makinesine haciz yok!

Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı paketi çalışmalarında sona gelindi. Yapılan güncellemeler pek çok değişiklik içeriyor. Artık televizyon, çamaşır makinesi, ibadete özgü veya kişisel eşyalar haczedilemeyecek. Haciz işlemlerinde başka neler değişti? Neler haciz kapsamında neler değil? İşte detaylar…

Kapanan, iflas erteleme veya konkordato başvurusunda bulunan firma sayısı TBMM'de!

2019 yılı Ocak ayı ile 2020 yılı Ekim ayları arasında kapanan, iflas erteleme veya konkordato başvurusunda bulunan firma sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Antmen, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Emekli maaşına haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birkaç şirkette yöneticilik yaparken emekli oldum. Şirketlerden iflas edenler olmuştu. Ödenmeyen işçi primleri için SGK emekli maaşıma haciz tatbik etmeye başladı. SGK’nın emekli maaşımın yüzde 25’ine haciz tatbiki doğru mudur?' sorusunu yanıtladı.

Elektronik haciz uygulaması geliyor!

Meclis’te görüşmeleri devam eden yargının hızlanması içeren ikinci yargı paketinde “elektronik haciz” düzenlemesi gerçekleştirildi. İcra dairesi de tespit edilen mal, hak veya alacağı, elektronik ortamda haczedecek.

Aidatını ödemeyene ceza ve haciz yolda!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihtiyaçlarını karşılamak için kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Aidatını ödemeyen daire sahiplerine de ceza verilebiliyor ve haciz kararı başlatılabiliyor...

İcra takibi başlatılan konut kredisi kullanıcıları mecliste!

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 2010 yılından itibaren konut ve otomobil kredisi kullanan vatandaşlara ve borcunu ödeyemediği için hakkında haciz veya icra takibi başlatılanları meclis gündemine taşıdı..

Sabri Özel Tekstil Şirketi iflas erteleme istedi!

Türkiye çapında 60'a yakın mağazası bulunan 'Sabri Özel' iflas erteleme istedi. Mahkeme, şirketleri haciz baskısına karşı kayyum atadı. İşte o haber...

Ortaklığın giderilmesi davası haciz süresini keser mi?

Ortaklığın giderilmesi davasını taşınmaz malda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşlar açabiliyor. Peki, hissedarların birinin haciz durumunda, ortak mala haciz konur mu? Ortaklığın giderilmesi davası haciz süresini keser mi?

Vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?

Haciz, borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince yapılıyor. Peki, vergi borcundan dolayı haciz gelir mi?

İpotekli eve haciz konur mu?

İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazlar hacze konu olabilir mi? İpotekli eve haciz konur mu?

İpotekli eve haciz konulur mu?

Kredi kullanılarak alınan eve banka borç ödenene kadar ipotek koyuyor. Peki, ipoteği mevcut olan bir eve farklı borçlar veya sebepler nedeni ile haciz gelebilir mi? İpotekli eve haciz konulur mu?

İflas tasfiyesi nedir?

Resmi tasfiye, hem mirasçıların istemi ile hem de mirasbırakanın alacaklılarının istemi ile yapılabiliyor. Terekedeki taşınmazlar, açık artırma veya bütün mirasçıların kabulü hâlinde pazarlık yoluyla satılıyor. Peki, iflas tasfiyesi nedir?

Miras haciz edilir mi?

Miras haciz edilir mi? Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi nasıl haczedilir? İşte İcra ve İflas Kanunu esasları..

Haciz veya iflas istemek yetkisi Haberi

Haciz veya iflas istemek yetkisi

İcra nereden istenir?

İlamların icrası her icra dairesinden talep olunabiliyor. Alacaklı yerleşim yerini değiştirirse takibin yeni yerleşim yerini icra dairesine havalesini isteyebiliyor. 

İcra takibi, icranın zamanaşımı, haciz veya iflas istemek yetkisi gibi esaslar, İcra ve İflas Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Takibin başlaması : 

Madde 35 – Takip, ilamın icra dairesine tevdii ile başlar. İstiyen alacaklıya kayıt numarasını mübeyyin bedava ve pulsuz bir ilmühaber verilir. 


İcranın geri bırakılması için verilecek süre

Madde 36 – (Değişik: 2/3/2005 – 5311/5 md.) 

İlâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan...