19 / 04 / 2024

iskan siyaseti

iskan siyaseti

İskan politikası nedir?: Osmanlı' da fethedilen yerlerin Türkleşmesini sağlayarak fetihlerin sağlam ve kalıcı olmasını, fethedilen yerlerin siyasi, askeri ve sosyal yönden güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmıştır...

İskan ruhsatı harcı 2015!

İnşaat çalışmaları bitmiş ve ruhsat eklerine göre tamamlanmış olan yapılara iskan alabilmek için iskan harcı ve döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekiyor. İşte, iskan ruhsatı harcı 2015!

İskan ruhsatı almak için neler gerekli?

İnşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi, iskan raporu almak için dilekçe ile belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Peki, iskan ruhsatı almak için neler gerekli?

İskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye deniyor. Peki, iskan raporu ne kadar sürede alınır?

İskan raporu masrafı!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan yapıda oturmaya başlanabilmesi için iskan ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Peki, iskan raporunun maliyeti ne kadardır? İşte, iskan raporu masrafı!

Köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen arazilerin iskan kanunu amaçlarında kullanılmasına ilişkin tebliğ!

Köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen arazilerin iskan kanunu amaçlarında kullanılmasına ilişkin tebliğ, 5 Haziran 2015 tarihinde 29377 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte tebliğ esasları..

Köyden belediyelere devredilen araziler için iskan kanunu!

14 ilde büyükşehir belediyesi ve 27 ilçede kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereği köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen arazilerin iskan kanunu amaçlarında kullanılmasına ilişkin tebliğ

Eski binaya iskan nasıl alınır?

İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın projesine uygun olarak bitirilmesi halinde belediye tarafından düzenlenen oturma ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eski binaya iskan alınır mı? Eski binaya iskan nasıl alınır?

İskan almak için nereye başvurulur?

İskan, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Peki iskan nasıl alınır? İskan almak için nereye başvurulur? İşte iskan alma işlemleri..

İskan almak ne kadara mal olur?

Bir yapının inşaat çalışmalarının sona ermesinin ardından yapıya mülkiyet kurulabilmesi için iskan alınması gerekiyor. İskan alma sorumluluğu müteahhitlerde oluyor. Peki, iskan almak ne kadara mal olur?

İskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra iskan belgesi alınarak mülkiyet tapuları alınabiliyor. İskan belgesi, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Peki, iskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

İskan ruhsatı masrafı 2015!

İskan, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenleniyor. Peki, iskan ruhsatı masrafı 2015 ne kadar?

İskan alma prosedürü nedir?

Bir arsa üzerinde inşa edilen binaya iskan almak için belediyeye başvuruluyor. Peki, bir yapıya iskan almak için neler gerekir? Belediyeye ne kadar harç ödenir? İskan alma prosedürü nedir?

İskan dışı alanlarda yapılaşma şartları!

Yerleşme alanı dışında kalan yerler iskan dışı alan olarak nitelendiriliyor. İmar planı olmayan bu yerlerde yapılacak işler, yönetmelikler ile düzenleniyor. Peki, İskan dışı alanlarda yapılaşma şartları nelerdir?

iskan siyaseti Haberi

iskan siyaseti


İskan politikası nedir?


İskan; beşeri yerleşim anlamına gelmektedir. İskan politikasının amacı fethedilen yerlerin Türkleşmesini sağlamaktır. Bu amaç hem fetihlerin sağlam ve kalıcı olmasını hem de fethedilen yerlerin siyasi, askeri ve sosyal yönden güvenliğini sağlamaktır. İskan politikası fethedilen yerlerde sorun çıkma ihtimali olan ailelerin Anadolu’ya göç ettirilmesini sağlayarak karışıklık çıkma ihtimalini azaltmak için kurulmuştur.


18.yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu’nun iskan politikası, boş ve harap yerlerin şenlendirilmesi ve ziraate açılması istikametinde yürütülmüştür. Bu hedefe varmak için ortaya çıkan problemlerin başında yerleşik halkın üzerinde büyük bir baskı unsuru olan göçmenlerin güç meselesi gelmektedir ki, bunun için de, özellikle güç unsurlarının ortadan kaldırılarak güvenli bir ortam hazırlanması, devletin politikasının gerçekleşmesinde önemli bir menzil olacaktı. Nitekim bu hususun önemi anlaşılmış olmalıdır ki, bu kabil grupların, Anadolu’daki iskan mahallelerinden...