28 / 03 / 2024

kat malikinin sorumlulukları nelerdir

kat malikinin sorumlulukları nelerdir

Apartman ve site gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında diğer kat maliklerine karşı kat maliki sorumlulukları Kat Mülkiyeti Kanunu ile düzenleniyor. Buna göre kanun çerçevesinde belirtilen esaslar aşağıdaki gibidir...

Binası kentsel dönüşüme girecekler dikkat! Resmen açıklandı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki kentsel dönüşümün kat malikinin izni olmadan yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de gitmemiş. Üç beş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan yönetici seçilmiş. Seçimi kabul etmiyoruz, aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı

Kiracının ödemediği aidattan kim sorumludur?

Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı kat malikinin kendisi de sorumlu mudur?  Kat maliki olarak karşılaşabileceği hukuki sorunlar neler olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Aidat borcunuzu takip edin! itiraz hakkınız var!

Kat malikinin aylık ödemelerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. İşletme projesi ile kendisine bildirilen aidata itirazı olmayan kat maliki işletme projesinin kesinleşmesiyle itiraz edemiyor.

Kurallara uymayan ev sahibi bile olsa dava açabilirsiniz!

Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyor.

Aidatını ödemeyen emeklinin maaşına haciz konur mu?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Aidatını ödemeyenlerin listesini apartmanın ilan panosuna asabilir miyiz? Aidatını ödemeyen emekli kat malikinin emekli maaşına haciz koyabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, "Kentsel dönüşüm yasası kapsamında herhangi bir kat malikinin başvurusu ile yıkılan lakin müteahhitlerin inşaatına devam etmediği birçok yapı mağduriyetlere yol açıyor. Bu çığlığa kulak verilmeli" dedi...

İyison Çimen Apartmanı Kadıköy Projesi'nde imzalar atılıyor!

Kuyumcukent, İyison Çimen Apartmanı Kadıköy Projesi Adi İş Ortaklığı, projeye taraf olan 43 adet kat malikinin 2/3'ünden fazlası ile noter huzurunda kat karşılığı inşaat sözleşmesinin imzalandığını açıkladı.

Kentsel dönüşüm projelerinde asıl kazanç kat maliklerinin!

Aydın Aslandağ bir kentsel dönüşüm projesinde, harcanan zaman ve alınan risklere rağmen bir müteahhittin kazancının, kat malikinin kazancının çok altında kaldığını söyledi.

Kentsel dönüşüm kira yardımında uygulama değişikliği!

Bizim Kocaeli Gazetesi'nden Berk Aksoy bugünkü yazısında, kentsel dönüşüm kapsamında kat malikinin kira yardımı alması hakkında uygulama değişikliğini anlattı. İşte o yazı:

Kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri taraflar arasında ileride oluşabilecek sorunların önüne geçiyor. Sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları oluyor. İşte, kat karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin sorumlulukları!

Kat irtifakı sahibinin sorumlulukları!

Kat irtifakı bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kuruluyor. Peki,kat irtifakı sahibinin sorumlulukları nelerdir?

kat malikinin sorumlulukları nelerdir Haberi

kat malikinin sorumlulukları nelerdir


Kat maliki sorumlulukları!


Apartman ve site gibi ortak yaşamın söz konusu olduğu yerleşim alanlarında, kat maliklerinin anagayrimenkule ve diğer kat maliklerine karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunuyor. Kat maliki sorumlulukları oturdukları bina yada sitenin ortak giderlerine katılmalarıyla başlıyor. Söz konusu sorumluluklar kapsamında "Kat maliki sorumlulukları" da yer alıyor. Bu sorumluluğun sınırları,  Kat Mülkiyeti Kanununun 20. ve 22. maddesinde belirtiliyor. Kanuna göre, kat maliklerinin ortak giderleri dahilinde, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi gibi giderler yer alıyor.


Kat maliki sorumlulukları nın belirlendiği Kat Mülkiyeti Kanunu esasları aşağıda yer alıyor:


Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü 

anlaşma olmadıkça:


a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve...