19 / 04 / 2024

kira vergisinde yapılan indirimler

kira vergisinde yapılan indirimler

Kendisi kirada oturup; kira geliri elde eden kimseler, ödedikleri kirayı kira gelir vergisinde gerçek gider yöntemini seçerek indirebiliyor. Peki, kirada oturup kira geliri elde edenler yüzde 5'lik indirimden faydalanabilir mi?

Ev sahibinden habersiz yapılan masraf kiradan düşülür mü?

Ev sahibinin haberi olmadan yapılan tadilatın masrafı kiradan düşülebilir mi? Kiralık evlerde yapılan tadilat masraflarının kira ücretinden düşülmesi ev sahipleri açısından büyük sıkıntı yaratıyor.

Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi? Sözleşme varken kiracı çıkabilir mi?

Kira sözleşmelerine dair kiracıların ve ev sahiplerinin araştırdığı bazı detaylar vardır. Onlardan bir tanesi de “Notersiz yapılan kira sözleşmesi geçerli mi?” sorusudur. İşte detaylar!

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar, kiraladıkları konutlar için ev sahibi ile bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede iki tarafında haklarının neler olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Peki “Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?” İşte detaylar!

Depremzedelere yapılan kira yardımları faiziyle geri alınıyor iddiası! 

Elazığ'da 2020'de yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında depremzedelere kira yardımı yapıldı. Yapılan o kira yardımı ile ilgili şok bir iddia gündeme geldi. İşte ayrıntılar...

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Satılan ev için kira zammı yapılır mı?

Kirada oturan ve ev sahibi değişen pek çok vatandaş ‘Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?’ ve ‘Satılan ev için kira zammı yapılır mı?’ tarzında soruların yanıtlarını arıyor. Kiracı ve ev sahibinin hakları Borçlar Kanunu’na göre düzenlenmiştir ve bu soruların yanıtları da kanun ile belirtilmiştir.

Şehir hastaneleri için yapılan kira ödemeleri artık açıklanmayacak mı?

Müteahhitlerin işlettiği şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli adı altında dolar üzerinden yapılan ödemeler artık halka duyurulmayacak.

Konya'da kira ücretine zam yapılan esnaftan tepki!

Konya'da 8 yıldır ızgara salonu işleten Azmi D,'nin kira ücretine pandemi döneminde yüzde 50 zam yapıldı. Yapılan zam karşısında şoke olan Azmi D, duruma isyan etti. 

Ankara en fazla kiralık arama yapılan bölgelerden oldu!

Endeksa ve HurriyetEmlak işbirliğiyle 2020 yılı 1. çeyreğine ilişkin kira endeksini hazırladı. 2020 yılının 1. çeyreğinde kira endeksi bir önceki çeyreğe göre 1,82 puan arttı. 1. Çeyrekte en fazla kiralık arama yapılan bölgelerden biri de Ankara oldu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında yapılan kira düzenlemeleri TBMM'ye sunuldu!

Koronavirüs önlemleri kapsamında yapılan kira düzenlemeleri teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifinin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapıldı. Tekliften, iş yeri kiralarından hazine taşınmazlarının kiralarına kadar birçok konuda kira önlemlerine yer verildi...

Edirne'de tarihi çarşılarda yapılan kira artışı mecliste!

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan tarihi çarşılarda yapılan kira artışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gaytıncıoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Filistinlilere yapılan kira ödemeleri durdu!

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Mathias Shamali, "İsrail'in 2014 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında evleri yıkılan Filistinlilere yapılan kira ödemelerini durdurduk." dedi.

Kira sözleşmesinde yapılan 2 değişiklik!

Hükümet tarafından kira sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. İşte kira sözleşmesinde yapılan 2 değişiklik..

Dövizle yapılan kira sözleşmeleri ne olacak?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan karar gereğince dövizle yapılan kira sözleşmeleri iptal edilmişti. Peki, dövizle yapılan kira sözleşmeleri ne olacak?

kira vergisinde yapılan indirimler Haberi

kira vergisinde yapılan indirimler

Kirada oturup kira geliri elde edenler yüzde 5'lik indirimden faydalanabilir mi?

Hem kendisi kirada oturan hem de kira geliri elde eden kimseler, ödedikleri kirayı, kira gelir vergisinde gerçek gider yöntemini seçerek indirebiliyor. Buna bir de gayrimenkulün son 5 sene içerisinde ediniminden dolayı indirim eklenebiliyor.


Gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i vergiden düşülebiliyor. Bir diğer ifade ile gerçek gider yöntemi seçilerek hem %5'lik indirim hem de ödenen kiraların indirim konusu yapılması mümkün.


Örneğin..

Gayrimenkul iktisap yılı: 2013

Gayrimenkul iktisap bedeli: 130.000 TL

2013 yılında ödenen kiralar : 4.000 TL

2013 yılında elde edilen kiralar 4.500 TL


Yüzde 5'lik indirim; 6.500 TL

Ödenen kiralar: 4.000 TL

Toplam indirim: 10.500 TL


Kira geliri elde edenler için vergi rehberi kapsamında yer alan esaslar aşağıda yer alıyor:

Gerçek Gider Yöntemini...