18 / 04 / 2024

konut satış sözleşmesinden dönme hakkı

konut satış sözleşmesinden dönme hakkı

Konut satış sözleşmesi imzalayan tüketicinin sahip olduğu haklar arasında sözleşmeden dönme hakkı da yer alıyor. Peki, konut satış sözleşmesinden dönme hakkı nasıl kullanılır? Ne zaman kullanılabilir?

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Kamu işçisi zam oranı ne kadar olacak? Toplu iş sözleşmesinden hangi rakam çıkacak? Tek tek açıklandı!

Kamuda görev alan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde rakamlar peş peşe gündeme geliyor. Peki kamu işçisi zam oranı ne kadar olacak? Toplu iş sözleşmesinden hangi rakam çıkacak?

Noterde yapılan ikinci el araç satış sözleşmesi zammına sektörden tepki!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ikinci el araç satışında, noterde yapılan satış sözleşmesinin yüzde 122 zamlanması sektörde tepkilere neden oldu.

Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik!

Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!

Otuz adet ve üzeri konut ve inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası ya da teminat sağlamayan ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle konut veya devre tatil satışı gerçekleştiren satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 TL idari para cezası uygulanacak.

Yargıtay'dan konut kredisi sözleşmeleri ile ilgili emsal karar!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi konut kredisi kullanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren karar aldı. Banka tarafından konut kredisi sözleşmesinde yer alan ve 284 bin TL ödenmesi koşu yer alan maddenin geçersiz olduğuna hükmedildi.

Yabancıya konut satışı sınırlansın!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Yabancıya konut satışı sınırlansın!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik o analizi...

İnşaat halindeki daire satış sözleşmesi örneği!

Müteahhit ile tüketici arasında yapılması planlanan gayrimenkul alım satım işlemelerinde müteahhit daire satış sözleşmesi imzalanıyor. İşte inşaat halindeki daire satış sözleşmesi örneği...

Müteahhit daire satış sözleşmesi örneği 2021!

Müteahhit ile tüketici arasında yapılacak gayrimenkul alım satım işlemelerinde müteahhit daire satış sözleşmesi imzalanıyor. İşte müteahhit daire satış sözleşmesi örneği 2021...

Gayrimenkul satış sözleşmeleri noterliklerde yapılabilecek!

İnsan Hakları Eylem Planı'nın uygulama takvimi belli oldu. Takvime göre; gayrimenkul satış sözleşmeleri noterliklerde gerçekleşebilecek.

Gayrimenkul satış sözleşmeleri noterler tarafından yapılabilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 9 amaç altında sıralanan 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan İnsan Hakları Eylem Planı'na göre gayrimenkul satış sözleşmelerin noterler tarafından yapılabilecek.

Türkiye'de konut satış süreleri düşüyor! Konutlar 37 günde el değiştiriyor!

sahibinden Ağustos Ayı Emlak Endeksini yayımladı. Endekse göre, konut satış süresi hızla düşüyor, Türkiye’de konutlar ortalama 37 günde el değiştiriyor.

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

konut satış sözleşmesinden dönme hakkı Haberi

konut satış sözleşmesinden dönme hakkı

Konut satış sözleşmesinden dönme hakkı!

Konut satış sözleşmesi imzalayan tüketicinin sahip olduğu haklar arasında sözleşmeden dönme hakkı da yer alıyor. Bu hak, konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar kullanılabiliyor.


Tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor. Peki, konut satış sözleşmesinden dönme hakkı nasıl kullanılır? Nasıl bildirim yapılır?


Sözleşmeden dönme bildiriminin satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi gerekiyor. Ön ödemeli konut satış sözleşmesi yönetmeliğinde yer alan diğer esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Konut bedelinin bir kısmının bağlı kredi ile karşılanması durumunda, tüketicinin sözleşmeden dönme hakkını kullandığına ilişkin bilgi, satıcı tarafından ilgili konut finansmanı kuruluşuna derhal bildirilir.


Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; ön ödemeli konut satışı nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilir.


Aşağıdaki hallerde tüketiciden...