25 / 04 / 2024

medeni kanun Paylı mülkiyet

medeni kanun Paylı mülkiyet

Paylı mülkiyet nedir?: Türk Medeni Kanununda paylı mülkiyet, birden çok kimsenin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu mülkiyet çeşidine deniyor...

Miras kalan ev kiraya verilir mi?

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Veraset ilamı, diğer bir ifade ile mirasçılık belgesi,, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de açıklanıyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı, diğer bir ifadeyle mirasçılık sözleşmesi, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de düzenleme altına alınmıştır. Veraset ilamının amaçladığı husus, mirasçıların hangi oranda mirasa ortak olduklarını gösteriyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? İşte tüm detaylar..

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Aile konutu şerhi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun 194.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; aile konutu şerhi, malik olmayan eşleri aile konutu üzerinde söz sahibi yapıyor. Peki, Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? İşte tüm merak edilenler...

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında belirtiliyor. Peki Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir? Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? İşte boşanmada mal paylaşımı 2021...

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün?' sorusunu cevapladı.

Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Kat maliki olmayan biri blok temsilcisi olarak seçilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'na blok temsilcisi olarak kat maliki olmayan biri seçilebilir mi? Medeni Kanun’daki ‘aile konutu’ hükmü kat maliki olmayan eşe, kat maliki olan eşinden dolayı bu hakkı verir mi?' sorusunu yanıtladı.

Eş rızası olmadan konut satılır mı?

Medeni Kanun aile konutu olarak belirlenen evi özel koruma altına aldı. Aile konutu, tapuda eşlerden sadece birisi adına kayıtlı olsa da, tapuda adı yazan kişi, eşinin rızası olmadan konutu satamıyor.

8 soruda oturma hakkı nedir?

Oturma hakkı, Medeni Kanun gereğince, "konut" olarak yararlanma hakkı oluyor. Peki, oturma hakkı nasıl kurulur? Oturma hakkı sahibinin hakları nelerdir?

10 soruda eşler arasındaki mal paylaşımı!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir?

Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır?

Mirasta denkleştirme işlemleri, Medeni Kanun gereğince yapılıyor. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır? Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır? İşte Medeni Kanun esasları..

medeni kanun Paylı mülkiyet Haberi

medeni kanun Paylı mülkiyet

Paylı mülkiyet nedir?

Paylı mülkiyet ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre paylı mülkiyette, birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Söz konusu pay sahipleri pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor.


Paylı mülkiyet

1. Genel kurallar

MADDE 688.- Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.

Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.


Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.


2. Yönetim ve tasarruf

a. Anlaşmalar

MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme  yapabilirler. Ancak, böyle bir anlaşmayla paydaşların aşağıdaki hak ve yetkileri kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz:


1....