19 / 04 / 2024

Mevlananın evi müzesi

Mevlananın evi müzesi

Hz. Mevlana'nın evi ve medresesinin (Molla Atik Medresesi) nerede olduğu yaklaşık 2011 yılında ortaya çıkmıştı. Molla Atik Medresesi’nin bulunduğu yere müze yapımına karar verildi ve arsada bulunan binanın yıkım işlemleri başladı.

Kentsel dönüşüme katılmayanların evi ne olacak? 5 soruda kentsel dönüşüm!

Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılırken merak edilen sorular tek tek yanıt buldu. Kentsel dönüşüme katılmayanların evi ne olacak? Risk tespiti nasıl yaptırılır, maliyeti nedir? İşte 5 soruda tüm detaylarıyla...

Yazar Kemal Yalçın 'Mübadele Müzesi' için arazi bağışladı!

Araştırmacı ve yazar Kemal Yalçın, Denizli'de hayata geçirilecek mübadele müzesi için arazi bağışı yaptı.

Kenan Evren'in Beyazevi'nin yerine inşa edilen bina, konuk evi ve demokrasi müzesi olacak!

Marmaris'te 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in 17 yıl yaşadığı "Beyazev" isimli lüks villasının yerinde hayata geçirilen bina, şehit yakınlarıyla gaziler için konuk evi ve demokrasi müzesi oluyor.

Tarihi Alanyalı Konağı, Kurtuluş Müzesi'ne dönüşecek!

Restorasyonu Konak Belediyesi tarafından yapılan tarihi Alanyalı Konağı'nın Kurtuluş Müzesi'ne dönüşmesi için çalışmalar başladı...

İzmit Atatürk Müzesi yarın açılıyor!

‘Tarih Koridoru’ projesi kapsamında restore edilen Yeşil Konak içerisindeki Atatürk Müzesi yarın açılıyor...

Büyükçekmece Atatürk Evi ve Müzesi’nin temeli yarın atılacak!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu ev birebir ölçülerinde Büyükçekmece’de inşa ediliyor. Atatürk Evi ve Müzesi’nin temeli yarın atılacak.

Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum'daki evi müze mi oluyor?

Cevat Şakir Kabaağaçlı nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum'daki evi müze mi oluyor? Bodrumluların bu talebi gerçekleşecek mi?

Tapu ve Kadastro binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürüleceği iddiası TBMM'de!

Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılmaya başlandığı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Hatay'daki tarihi taş bina Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü!

Hoşgörü şehri Hatay'ın tarihi, günlük yaşamı ve kültürü, 2014 yılına kadar 66 sene boyunca Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren tarihi taş bina Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü!

Yunan Çözümü Partisi: Atatürk'ün evini soykırım müzesi yapalım!

Ayasofya'nın ibadete açılması kararından sonra Ege Denizi'nin karşı kıyısından dikkat çeken bir talep geldi. Ultraulusalcı ve aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi, "Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu evi soykırım müzesi yapalım" açıklamasında bulundu...

Trabzon İnteraktif Taşkın Müzesi'nin inşaatı tamamlandı!

Trabzon'da, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımına Kasım 2019 tarihinde başlanan "İnteraktif Taşkın Müzesi" tamamlandı.

Nobel ödüllü Aziz Sancar'ın Mardin'deki evi müze oluyor!

Nobel ödülüne sahip Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğduğu ve doktorluk yaptığı sırada yaşadığı Mardin'in Savur ilçesindeki evi müzeye dönüyor.

Fındığın Öyküsü Müzesi açılış için gün sayıyor!

Ordu'da, kısa bir zaman içerisinde açılması hedeflenen "Fındığın Öyküsü Müzesi" Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.

Mevlananın evi müzesi Haberi

Mevlananın evi müzesi

Yaklaşık 3 yıl önce Mevlana’nın evi ve medresesinin yeri araştırmacılar tarafından tespit edildi. Araştırma sonucunda Molla Atik Medresesi’nin Konya’da 916 ada, 57 parselde bulunduğu anlaşıldı. Söz konusu arsada Büyükkoyuncu Hizmet Vakfı’na ait bina yer alıyordu. Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesi olarak hizmet veren bina için Büyükşehir Belediyesi ile Sabah Dershanesi arasında bir protokol yapıldı. Belediye ile dershane arasında yapılan takas sonrası Sabah Dershanesi Ahmet Sağır Şubesi, Zindankale mevkiine taşındı ve Kılıçaslan Şubesi olarak eğitim vermeye başladı. Takas sonrası dershanenin Ahmet Sağır Şubesi’nin bulunduğu binanın mülkiyeti ise belediyeye devredildi. Mevlana’nın evi ve medresesinin bulunduğu yerde müze yapmayı planlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetini devraldığı binanın yıkım işlemlerine başladı. 


Sabah Dershanesi Kılıçaslan Şubesi Müdürü Necmettin Taze, daha önce hizmet verdikleri Sabah Dershanesi Ahmet...