25 / 04 / 2024

muvazaa ispat davası

muvazaa ispat davası

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Anlaşma yapan kişilerin 3. kişileri aldatmak amacı ile, gerçek iradelerini yansıtmayan ve kendi aralarında geçersiz olması amacıyla yapılan danışıklı işlemlerine muvazaa deniyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Muvazaaya dayalı tasarrufun iptali davası!

Muvazaa, 3. kişileri aldatmak amacı ile yapılan gizli anlaşmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu gibi durumların ispatlanması halinde muvazaaya dayalı tasarrufun iptali davası açılabiliyor. Peki, dava nasıl açılır?

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

3. kişileri aldatmak için yapılan satışlar muvazaalı satış olup iptali için dava açılabiliyor. Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı olmayabiliyor. Peki, bu durum nasıl ispatlanır? Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı!

Tapunun muvazaalı olarak tescil edildiğini düşünen kimseler bunu ispatlamak şartıyla muvazaa nedeniyle tapu iptali davası açabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı süresi var mı yok mu?

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

Muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Mirasbırakan kişi, eşinden, çocuklarından veya kurumlardan mal saklamak ya da kaçırmak için anlaşmalı muvazaalı satış gerçekleştiriyor. İşte, muvazaa davasında zamanaşımı süresi!

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı gayrimenkul satışları, gerçek amacı saklanarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, muvazaa satış davasında hangi mahkeme yetkili? İşte, muvazaa satış davasında yetkili mahkeme!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis!

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davaları, genellikle mirasçı veya alacaklılar tarafından açılıyor. Muris muvazaası davalarında tenkis talebinde de bulunulabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tenkis davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Bir aynî hak yolsuz olarak tescil edilmiş veya bir tescil yolsuz olarak terkin olunmuş ya da değiştirilmiş ise tapu sicilinin düzeltilmesi davası açılabiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açma süresi!

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan tapu devri dava açılarak iptal edilebiliyor. Peki, muvazaa nedeniyle tapu iptal davası açma süresi var mıdır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptali!

Genellikle miras hukukunda karşılaşılan muvazaalı satışların iptalinin gerçekleşmesi için sulh hukuk mahkemelerine dava açılabiliyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptali için iptali isteyen tarafın ispat yükü bulunuyor...

muvazaa ispat davası Haberi

muvazaa ispat davası

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma olarak tanımlanıyor.


Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.


Bu şekilde yapılan muvazaalı satışların iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. Ancak davanın kazanılması için davacının muvazaayı ispat etmesi gerekiyor. Peki, muvazaa ispatı nasıl yapılır?


Muvazaa ispatı

Murisin paraya ihtiyacı yokken durduk yere satış yapmış olması, satış işleminin değerinin altında gösterilmiş olması, satış işleminin ölüme yakın tarihlerde yapılmış olması, murisin sağlığında "onları mirasımdan mahrum edeceğim" kabilinden sözlerinin şahit beyanıyla ispatı gibi vakıa ve şahit beyanlarının toplamıyla mal kaçırma/muris muvazaası ispatlanabilir. 


Dava...