18 / 04 / 2024

Risturn istisnası ne demek

Risturn istisnası ne demek

"Risturn" terimi karşımıza kooperatifçilik ilkeleri ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kooperatifte risturn nedir? Kooperatifte risturn ne anlama geliyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

‘Yemek bedeli vergi istisnası’ ne demek? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemek bedeli vergi istisnasına dair açıklamalarda bulunmuştu. Peki yemek bedeli vergi istisnası ne anlama geliyor? 2022 yemek parası vergi istisnası ne kadar oldu?

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi 1 Mart'ta başladı. İstisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. Peki, mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2022!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler istisnanın altında kalırsa vergiden muaf olunuyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2022 ne kadar?

Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022!

Veraset ve intikal vergisini, kendisine miras kalan tüm mirasçıların ödemesi gerekiyor. Peki, Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022 ne kadardır?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!

Gayrimenkul satış işleminin, satın alınma tarihinden itibaren beş yıl içinde gerçekleşmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Vergide belli bir tutar istisna olarak açıklanıyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022 ne kadar?

2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Gayrimenkulü kirada olan vatandaşlar, istisna sınırını aşması halinde vergi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi istisnası her sene yeniden belirleniyor. Peki, 2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar? İşte kira gelir vergisi istisnası

Kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2022?

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri, mesken ve işyeri kira gelir sahipleri tarafından merak ediliyor. Bu sene kira gelir vergisinde istisnasında artış yaşandı. Belirlenen sınırı aşanlar vergi mükellefi olacak. Peki, 2022 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

Kentsel dönüşüm KDV istisnası 2021!

3470 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2021 yılında uygulanacak indirimli kentsel dönüşüm KDV oranları belli oldu. Peki kentsel dönüşüm KDV istisnası 2021 ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

İş yeri kira geliri istisnası ne kadar 2021?

2020 yılı içerisinde iş yerini kiraya vererek istisnadan yüksek oranda gelir elde eden kimseler, 2021 yılında gelir vergisi ödeyecek. Peki iş yeri kira geliri istisnası ne kadar 2021? İşte iş yeri kira geliri istisnası 2021...

İş yeri kira geliri istisnası 2021!

2020 yılı içerisinde iş yerini kiraya vererek istisnadan yüksek oranda gelir elde eden kimseler, bu sene kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki iş yeri kira geliri istisnası 2020 ne kadar?

2021 emlak vergisi istisnası!

Emlak vergisinde kimi taşınmazlar ve kişiler vergi ödemelerinden muaf sayılıyor. Peki 2021 yılında emlak vergisinde istisna tutarı ne kadar? İşte 2021 emlak vergisi istisnası...

Binanın tasdikli projesinde yanlışlık varsa ne yapılmalı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bahçe içinde bir dubleks evim vardı. Tapuda iki daire olarak kaydetmişler. Bu nedenle emekli biri olarak Emlak Vergisi istisnasından yararlanamıyorum. Ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

2020 emlak vergisi istisnası!

Emlak vergisinde kimi taşınmazlar vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki 2020 yılında emlak vergisinde istisna tutarı ne kadar? İşte 2020 emlak vergisi istisnası...

Risturn istisnası ne demek Haberi

Risturn istisnası ne demek

Risturn nedir?

Risturn terimi, kooperatifçilik ilkeleri kapsamında yer alıyor. Kooperatifçilik ilkelerine göre, ortakların ekonomik katılımlarının eşit olarak sağlanması gerekiyor.


Bir diğer ifade ile, kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri faaliyet sonucunda elde edilen gelir veya gider fazlasına ortakların eşit şekilde katılımı, kooperatifçilik ilkeleri arasında bulunuyor.


Risturn, tam da bu noktada kooperatif ortağının ekonomik katılımının sağlanması için yapılan faaliyetler arasında karşımıza çıkıyor. 


Kooperatif risturn istisnası

Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.


"Ortaklara risturn dağıtılması" olarak da ifade edilen uygulama ile ortakların risturn payları ana sözleşmedeki hükümlere göre ve ortakların kooperatiften yaptıkları alışveriş tutarları dikkate alınarak dağıtılıyor.


Ana sözleşmede risturn dağıtılmasına ilişkin hükmün bulunmaması halinde bu farklar, kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak...