26 / 04 / 2024

sit alanlarının yeniden belirlenmesi

sit alanlarının yeniden belirlenmesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden belirledi. Yapılan düzenlemedeki maddeler, nitelikli doğal koruma alanlarında adeta yapılaşmanın da önünü açtı.

Sit alanları nasıl tespit edilir?

Sit alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent kalıntıları olarak tanımlanıyor. Peki, sit alanları nasıl tespit edilir?

Kanal İstanbul güzergahındaki sit alanlarının koruması düşürülüyor mu?

1 Nolu Koruma Kurulu'nun gündemine, Kanal İstanbul projesinin güzergahında yer alan Küçükçekmece ve Avcılar arasındaki sulak alanın birinci derece olan sit korumasının, üçe düşürülmesi teklifi getirildi.

Mesrur Barzani: PKK yerleşim alanlarını işgal ediyor!

Terör örgütünün bölgede dağları, hatta yerleşim alanlarını işgal ettiğini ve bu nedenle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini anlatan IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, ''PKK yerleşim alanlarını işgal ediyor'' dedi.

Güngör Erçil: Muğla'da doğal sit alanlarının statüsü düşürüldü!

Muğla Çevre Platformu Eş sözcüsü Güngör Erçil, doğal sit alanları belirlenirken hazırlanan bilimsel raporlar için “Gayrimenkul şirketinin hazırladığı raporlarla bütün Muğla’nın doğal sit alanları tespit ediliyor” dedi. Erçil, Muğla'da doğal sit alanlarının statüsünün düşürüldüğünü ileri sürdü.

Muğla Gökova'da sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası TBMM'de!

Muğla Gökova'da bazı sit alanlarının statüsünün değiştirildiği iddiası meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Ergun, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Muğla'daki Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği iddialarına yalanlama!

Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla'daki "Doğal sit alanlarının statülerinin değiştirildiği" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

İzmir'deki doğal sit alanları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

İzmir İli, Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri dahilindeki bazı doğal sit alanlarının kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi hakkında karar bugünkü 2941 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan korunan alanların imara açıldığı iddiasına yalanlama!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, koruma altındaki doğal alanların yapılaşmaya açıldığıyla ilgili haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık, haberlerin asılsız olduğunu belirtti ve 'Yeni düzenlemelere göre doğal sit alanları'nı açıkladı...

Doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşulları yeniden belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek...

Antalya'da sit alanlarını imara açan kararla ilgili yürütme durduruldu!

Antalya 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından Kaş, Patara, Fırnaz ve Yeşilköy’ü sit derecelerini düşürüp imara açan kararla ilgili yürütme durduruldu. Hukukçular bu kararın emsal niteliğinde olacağını söylüyor.

Kapadokya’da sit sınırları yeniden çizildi!

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da sit sınırları yeniden çizildi. Kapadokya’nın simgelerinden Üçgüzeller ve Aşk Vadisi’nin de bulunduğu yerlerde sit değişiklikleri tek bir alanda birleştirildi.

Doğal sit alanlarıyla 86 proje tamamlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sağlıklı çevre koşullarında yaşamın sağlanması ve "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi"nin başlatıldığını ve bu çalışmaların 86'sında sona gelindiğini açıkladı.

Kemer Country'deki bazı alanların imar planı yeniden düzenlendi!

Eyüp Sultan Göktürk'teki Kemer Country'in bazı alanların imar planı değişikliği askıya çıkarıldı..

Çeşme'nin sit sınırlarını yeniden belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde sit sınırlarını yeniden belirleme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İzmir Çeşme’nin Dalyan Mahallesi’nde yeni sınırlar dünkü Resmi Gazete’te açıklandı. 

sit alanlarının yeniden belirlenmesi Haberi

sit alanlarının yeniden belirlenmesi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak tescil edilen doğal sit alanları için koruma ve kullanma koşulları yeniden belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre, söz konusu alanlar, “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” şeklinde sınıflara ayrıldı.

Yapılan değişikliklerde en dikkat çekici olan da “nitelikli doğal koruma alanı” konusunda yapılan değişiklikler oldu. Adeta yapılaşmaya imkan veren bu kapsamdaki düzenlemeler, neredeyse tamamı ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olan Muğla kıyılarının tehlikede olduğunu ortaya çıkarıyor. 

BirGün gazetesinden Anıl Varlı'nın haberine göre, yönetmelikte yapılaşmanın önünü açacak maddeler şu şekilde;

Günübirlik alanlar, A...