19 / 04 / 2024

tüketici kanunu maketten konut satışı

tüketici kanunu maketten konut satışı

Halk arasında maketten konut satışı sözleşmesi olarak bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmesinde yapılan yasal düzenlemeler 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek. İşte maketten konut satışında tüketici hakları...

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.

Bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

İnşaat şirketleri, maketten konut satışına başlamadan önce bina tamamlama sigortası yapıyor. Bu sigorta taraflara bazı sorumluluklar yüklüyor. Peki bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

Maketten konut satışı yasaklamalara rağmen devam ediyor!

Tüketici Sorunları Derneği, iki yıl önce çıkartılan Tüketici Kanunu'nda maketten emlak satışlarına yasak getirilmesine rağmen, inşaat şirketlerinin "etkili ve yüksek bütçeli kampanyalarla" pazarlama faaliyetlerine devam ettiğini açıkladı.

Tüketici kanunu parasal sınır 2016!

2016 yılına ait tüketici kanunu parasal sınırları, 20 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı. Peki, tüketici kanunu parasal sınırları 2016 ne kadar oldu?

Tüketici kanunu idari para cezası 2016!

2016 yılında uygulanacak 6502 sayılı tüketici kanunu idari para cezaları, 20 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile açıklandı. İşte tüketici kanunu idari para cezaları 2016...

Maketten satışlarda teminat şartı!

Yeni Tüketici Kanunu'na göre, maketten konut satışlarına bazı sınırlamalar getirildi. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle maketten konut satış sözleşmesi yapılamıyor. İşte, maketten satışlarda teminat şartı!

Maketten ev satışı sözleşmesi 2015!

Yeni Tüketici Kanunu'nda yer alan hükümlere göre maketten yapılan konut satışlarında bazı hususlara sınırlamalar getirildi. İşte, maketten konut satışı sözleşmesi 2015!

Maketten konut satış formu nedir?

Yeni Tüketici Kanunu ile maketten satışlarda sözleşme kurulmadan önce ön bilgilendirme formu ile bilgilendirilmeleri gerekiyor. Peki, maketten konut satış formu nedir?

Maketten ev satışından cayma hakkı!

Tüketici Kanunu'na göre maketten satışlarda tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin maketten konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip. İşte, maketten ev satışından cayma hakkı!

Maketten ev satın alma dilekçesi!

Maketten yapılan konut satışlarına Yeni Tüketici Kanunu ile sınırlamalar getirildi. Maketten ev satışlarında yapılan sözleşmelerin kanunda belirtilen hükümlere uygun olması gerekiyor. İşte, maketten ev satın alma dilekçesi!

Maketten konut satışında usulsüzlük devam ediyor mu?

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Hasan Batuhan Balkani, maketten konut satışının 6502 sayılı Tüketici Kanunu ile yasaklanmadığını ancak kanunla tüketicileri koruyucu tedbirler alındığı söyledi.

Maketten konut satışında teslim tarihi nasıl belirlenir?

Tüketici Kanunu gereğince, yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor. Peki, maketten konut satışında teslim tarihi nasıl belirlenir?

Tüketici Birliği Federasyonu ve Derneği elektrik piyasası kanununa tepkili!

Tüketici Birliği Federasyonu ve Derneği elektrik piyasası kanunu tasarısın “tepkiliyiz” konulu basın toplantısı düzenliyor. Basın toplantısı 2 Şubat 2015 günü saat 11:30'da düzenlenecek.

tüketici kanunu maketten konut satışı Haberi

tüketici kanunu maketten konut satışı

Maketten konut satışında tüketici hakları!

Halk arasında maketten konut satışı sözleşmesi olarak bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmesi; tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun esaslarına göre artık,  yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Kanunda düzenlenen maketten konut satışı sözleşmesi ile ilgili tüketici hakları şu şekilde sıralanıyor:


Şekil şartı..

Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde...