25 / 04 / 2024

yerleşik alan meskun saha

yerleşik alan meskun saha

Meskun alan nedir? Meskun alanda inşaat şartları nelerdir? Meskun alanlarda yapılacak yapılar nasıl olmalı? İşte plansız alanlar tip imar yönetmeliğinde yer alan bilgiler bu haberde...

Adıyaman'da 16 bin 433 adet deprem konutu sağlam zeminli yeni yerleşim alanında yükseliyor! 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adıyaman'da, deprem konutları sağlam zeminli yeni yerleşim alanında hayata geçiriliyor. İşte detaylar...

Güney Ataşehir Toplu Konut Yerleşim Alanı 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!

Ataşehir ilçesi, Küçükbakkalköy Mahallesi, 2425 parsel Güney Ataşehir Toplu Konut Yerleşim Alanı İlave Nazım İmar Planı'na (H:Serbest) ilişkin 1/5000 ölçekli 15.04.2023 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıkarıldı.

13 bin kişinin yaşayacağı yeni imar alanı için start verildi! Akçaovalılar yeni yerleşim alanına kavuşuyor!

Muğla'ya Bağlı, Menteşe Belediyesi,  13 bin kişinin yaşayacağı yeni kentsel yerleşim alanı için Akçaova Mahallesi'nde yeni imar alanı oluşturuyor. 

Antalya'da yerleşik yabancıların sayısı pandemiyle katlandı!

Güneşi, sahilleri, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel dokusuyla 12 ay boyunca turistlerin merkezi olan Antalya, koronavirüs sürecinde de kente yerleşmeyi isteyen yabancıların gözdesi haline geldi. 

Köyler imara açılıyor iddiası!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 30 büyükşehir belediyesinin sınırlarında yer alan kırsal yerleşik alan sınırını 100 metreden 300 metreye yükseltildi. 

Kırsal mahalleler hangi vergilerden muaf?

Kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerler, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu uyarınca bazı vergilerden muaf olacak, bazılarını ise indirimli şekilde ödeyecebilecekler.

Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği!

Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği bugünkü 31455 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

Yabancıya gayrimenkul satış şirketi Nevita tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancının yarıya yakını kendi evinde oturuyor.

Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi, DİBS ve ŞBS stoku!

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, geçen hafta 21 milyar 12,3 milyon dolar oldu.

Kırsal mahallelerdeki iş yerlerine emlak vergisi düzenlemesi!

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, iş yeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai üretimde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf sayılacak...

Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi stoku 20 milyar 899 milyon dolar oldu!

Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, geçen hafta 20 milyar 899 milyon dolar oldu

Nevşehir Ortahisar'ın imar planı değişiyor!

Nevşehir Ortahisar Belediyesi Kentsel Yerleşik Alanına İlişkin Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Koşulları’ Kapadokya Alan Komisyonu tarafından kabul edildi. Buna göre imar planı değişikliğinin önü açıldı.

Türkiye'de 46 bin hektar yeni yerleşim alanı belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, konut üretiminde afetlere dayanıklılık, enerji verimliliği ve kalite standartlarının geliştirilmesi hedefiyle 30 ilde 152 kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı, 53 ilde 240 riskli alan, 7 ilde ise 10 yenileme alanı ilan edildi...

yerleşik alan meskun saha Haberi

yerleşik alan meskun saha

Meskun alan nedir?

Meskun alan kelime anlamı olarak yerleşik alan ile aynı anlamı taşıyor. Meskun alan; Varsa üst ölçek plan kararlarına uygun olarak, imar planı ile belirlenmiş ve iskan edilmiş alan olarak tanımlanıyor.


Bir diğer ifade ile belediye ve mücavir alan sınırları içindeki imar plânı bulunmayan mevcut yerleşmelerin müstakbel gelişme alanlarının da içine alan ve sınırları Belediye Meclislerince karara bağlanan alanlar, yerleşik alan/meskun alan olarak karşımıza çıkıyor.


Meskun alanda yapı şartları..

- Planı bulunmayan ve/veya son nüfus sayımına göre nüfusu 10 000 in altında olan belediyelerin yerleşik alan sınırları içinde,


- Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki köy ve mezraların yerleşik alanlarında,


- Belediye ve mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında,


- Belediye ve mücavir alan sınırları içinde veya...