29 / 03 / 2024

Halime Hatun Kümbeti turizme kazandırılıyor!

Halime Hatun Kümbeti turizme kazandırılıyor!

Van’ın Gevaş ilçesinde 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti, hazırlanan projeyle turizme kazandırılacak. Halime Hatun Kümbeti'nin arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası, tarihi dokuya görüntü açısından zarar verdiği için tepkiye neden olmuşt



Gevaş ilçesinin önemli tarihi yerlerinden Selçuklu Mezarlığı ve hemen yanında bulunan Melik İzeddin tarafından 700 yıl önce kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Halime Hatun Kümbeti'nin arkasına 2007 yılında yaptırılan yurt binası, tarihi dokuya görüntü açısından zarar verdiği için tepkiye neden olmuştu.


Yurt binasının yıkılması için yazışmalar devam ederken, Selçuklu Mezarlığı ve yanında bulunan Halime Hatun Kümbeti'nin turizme kazandırılması için de proje hazırlanıyor. Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediye Başkanlığı, Röleve Müdürlüğü ve Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Bölge Koordinatörlüğü tarafından yürütülecek projeyle kümbetin çevresinde bulunan Selçuklu Mezarlığı restore edilerek turistlerin daha rahat gezebilmeleri için de yerler yapılacak. Ayrıca proje kapsamında bilimsel kazılarda yapılacak.


TOKİ Haber


Geri Dön