24 / 04 / 2024

Hazine taşınmazları kiralama şartları!

Hazine taşınmazları kiralama şartları!

Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik gereğince, kimi hazine taşınmazları satılabiliyor ya da kiralanabiliyor. İşte, hazine taşınmazları kiralama şartları!



Hazine taşınmazları kiralama şartları!

Devlete ait olan taşınmazlara hazine taşınmazı deniyor. Bu taşınmazların yönetim ve tasarrufu da devletin elinde oluyor. Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik gereğince, kimi hazine taşınmazları satılabiliyor ya da kiralanabiliyor. 


Hazine taşınmazlarının kiralanabilmesi için, taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne  taşınmazlarının kiralama işlemleri için kiralama sebebinin ve kiralanacak yerin bilgilerinin yer aldığı bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.


Hazine taşınmazlarının kira bedeli, idarece tespit ediliyor veya ettiriliyor.  Tespitte rayiç bedel esas alınıyor. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor.


Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların kiraya verilmesi işlemleri  Genel Tebliğ ve Genelgelere göre belirleniyor. Hazine taşınmazları;


-Tarımsal amaçlarda kullanılmak üzere,

-Ticari amaçlarda kullanılmak üzere,

-Spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere,

-Balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere, hazine taşınmazı kiralanabiliyor.  


Hazine arazisi kiralama dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön