25 / 04 / 2024

Hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası!

Hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası!

Paydaşlar, mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için dava açabiliyor. Peki hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?



Hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası!

Taşınmaz hukukuna göre, bir taşınmaza bir kişi sahip olabileceği gibi birden fazla kişi de taşınmazın maliki olabiliyor. Paylı mülkiyet olarak tanımlanan bu mülkiyet hakkı ile ilgili esaslar Medeni Kanun'da düzenleniyor.


Kanun gereğince paydaşlar, mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için dava açabiliyor. Açılacak bu davaya hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası deniyor.


Söz konusu ortaklığın giderilmesi davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak ifade ediliyor.


Ortaklığın giderilmesine ilişkin dava sonucunda, satış sureti ile ortaklığın giderilmesine Mahkemece karar verilmesi halinde, taşınmaz İcra İflas Kanunu hükümleri çerçevesinde ihale ile satışa çıkarılır ve satış bedelinden hissedarlara payları oranında ödeme yapılır. 


Paydaşlar Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


Hisseli taşınmaz ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi..


SULH HUKUK MAHKEMESİNE

........



DAVACI..............:


VEKİLİ................:


DAVALILAR..........:


DAVA KONUSU......:İzale_i Şüyu(Ortaklığın giderilmesi)


DAVA DEĞERİ........:


AÇIKLAMLAR.........:


Babam ../../.. tarihinde vefat etti.Geriye miras olarak Erzincan ili,Merkez ilçesi ,İnönü Mahallesi,...ada,...pafta ....parselde kayıtlı bulunan ev kaldı.Bu taşınmaza iştirak halinde malik bulunmaktayız.Kardeşlerimle anlaşarak anılan taşınmazı paylaşma imkanımız olmamıştır.

Söz konusu taşınmazın ayni taksimi mümkün olmadığından satış yolu ile ortaklığın giderilmesini istiyorum.

Yine aramızda anlaşarak bu konuyu çözemediğimiz için söz konusu taşınmazın satılmak sureti ile ortaklığın giderilmesini istemek zarureti hasıl olmuştur.


DELİLLER.............:Her türlü delil


HUKUKİ NEDENLER..:TMK m.651 ve ilgili yasal mevzuat


SONUÇ VE İSTEM...:Yukarıda açıklanan nedenlerle,babamdan intikal eden Erzincan ili Merkez ilçesi,İnönü Mahallesi ,...ada,..pafta,parselde kayıtlı bulunan taşınmaz maldaki ortaklığın ayni taksimi mümkün olmadığından taşınmazın satışı suretiyle giderilmesine,masrafların ortaklar arasında paylaştırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.


Ortaklığın giderilmesi dava masrafını kim öder?



Geri Dön