25 / 04 / 2024

Hollanda'da kiralara sınırlama getiriliyor! Yüksek kiralarda 'Hollanda modeli' nedir?

Hollanda'da kiralara sınırlama getiriliyor! Yüksek kiralarda 'Hollanda modeli' nedir?

Hollanda hükümetinin, son zamanlarda sık sık gündeme gelen ve hızla artan kiralara karşı uygulanmakta olan kira puanlama sisteminin kapsamını genişletmesi ve ev sahiplerinin kiralarını sınırlandırma planı ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Peki yüksek kiralarda 'Hollanda modeli' nedi



Hollanda modeli nedir?

Hollanda'da kiralık konutlar "özel" ve "sosyal konutlar" şeklinde 2 ana gruba ayrılıyor. Hollanda genelindeki kiralık konutların yüzde 75'lik bölümü sosyal konut kapsamında. Söz konusu sosyal konutların kira tutarları da bir değerlendirmeyle belirleniyor. 

Konutlara uygulanabilecek olan fiyat "puanlama sistemi" aracılığıyla belirlenmiş oluyor. 

Hollanda da kiralara sınırlama getiriliyor! Yüksek kiralarda Hollanda modeli nedir?

Söz konusu konutlar; boyutu, enerji verimliliği, banyosu, yaşı,  bahçesi, oda sayısı, mutfağı gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Söz konusu bu unsurlar sonucunda ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa konut da  "sosyal konut" kapsamına girmiş oluyor.

Merak edilen ve araştırılan puan sisteminde fiyatı 763 avronun altında çıkan evler "sosyal" kabul ediliyor. Söz konusu bu puan, sosyal konuta uygulanabilecek olan maksimum kirayı da belirlemiş oluyor.  Bu konutların kira artışlarını da hükümet tespit ediyor.

Avrupa'da son dakika kira kararı! Hollanda'da ev sahiplerine kira sınırlaması getirilecek!

Kazakistan ve Özbekistan emlak fuarlarıyla Türkiye'de gayrimenkul satışları artacak!

Uluslararası gayrimenkul sektörü Reexpo Fuarında bir araya gelecek!


Geri Dön