26 / 04 / 2024

İdlib'te 50 binin üzerinde ev inşa ediliyor!

İdlib'te 50 binin üzerinde ev inşa ediliyor!

İyilik Konutları dahilinde İdlib'de inşa edilen evler Suriyelileri sıcak yuvaya kavuşturdu. Bölgede şu anda 50 bin üzerinde evin inşaatı bitmek üzere.



Türkiye’nin 30 kilometre ötesinde, İdlib’de inşa edilen briket evlerde binlerce Suriyeli aile artık kurulu yuva sahibi oldu. Sabah'tan Hakan Turpçu'nun haberine göre; Türkiye'nin Suriye sınırından 30 kilometre içeride, İdlib'in Meşhed Ruhin Kasabası'nda, tamamen Türk vatandaşlarının bağışlarıyla AFAD tarafından inşa edilen briket evlerde yaşayan aileler duygularını anlattı. 

Briket evlere yerleşen Suriyeli ailelerden biriyle sohbet ederken ailenin küçük oğlu Halef lafa girip az evvelki cümleleri söylüyor. Parmaklarıyla işaret ettiği, onu en çok heyecanlandıran şey ise yaşadıkları yere kurulan okul. Küçük Halef savaşın ortasında doğmuş. Şu an dokuz yaşında. Babasını hapse atmışlar, sonra ölüm haberi gelmiş. Şu kısacık ömrü, savaşın içinde, oradan oraya savrularak geçmiş. Nereye gitseler bombalar peşlerinden gelmiş. Sadece babasını değil, yedi kardeşinin ikisini de bombalamalarda kaybetmiş Halef. Şimdi çok uzun bir aradan sonra ilk kez annesi ve kardeşleriyle kurulu düzen içerisinde. Ve onu en çok heyecanlandıran şey ise yakında burada açılacak okula gitme fikri... Bizim şehir çocuklarının online eğitim fikrine yaptıkları kaprisler aklıma geliyor, tüm "zoom talebeleri" adına ben utanıyorum.

1140 EV YAPILDI 

Sadece Meşhed Ruhin Kasabası'nda 1140 tane briket ev yapılmış ve içlerine Suriyeli aileler yerleştirilmiş. İdlib genelinde farklı bölgelerde şu an yapımı bitmek üzere olan toplam 50 binin üzerinde briket ev var. 102 farklı alanda inşa edilen bu evlerin yapımında 2150 kişi çalışıyor. Çalışanların tamamına yakını bu bölgenin insanları. Hem kendi evlerinin yapımında çalışıyorlar, hem de para kazanıyorlar. Böylece savaş mağduru İdlib halkına istihdam da yaratılmış oluyor.

İdlib te 50 binin üzerinde ev inşa ediliyor!

Hayırsever Türk vatandaşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı bağışlar, bu projelerin maddi kaynağını oluşturuyor. Mevzu sadece ev yapmakla da bitmemiş. Okul, sağlık ocağı, cami, oyun parkı da var briket mahallenin içinde yer alıyor. Der Hassan, Salva, Kemmune bölgelerindeki evler neredeyse bitmek üzere. Ama Meşhed Ruhin Kasabası tamamen bitmiş ve yerli halk buraya yerleşmiş durumda.

İdlib te 50 binin üzerinde ev inşa ediliyor!

RAKAMLARLA İDLİB'DE YAŞAM 

 İdlib'te 4 milyon kişi yaşıyor. Bunların bir buçuk milyonu çadırlarda.
 AFAD'ın verdiği bilgilere göre bir aile en fazla iki ay çadırlarda sağlığını koruyarak yaşayabiliyor.
 Burada 102 farklı alanda 50 binden fazla briket ev yapılıyor.
 Şantiyelerde 2150 kişi çalışıyor. Tamamına yakını yörenin insanı.
 Ziyaret ettiğimiz Meşhed Ruhin'de 1140 konut var ve tamamına Suriyeliler yerleşmiş durumda.

Sadakataşı, İdlib'teki 250 briket evi savaş mağdurlarına teslim etti!


Geri Dön