26 / 04 / 2024

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

İlk defa konut alacak kişiler, alacakları evde nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak ediyor. Peki ilk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte ayrıntılar...



Gayrimenkul yatırımı yapmak birçok insan için hayat boyunca alınacak en önemli kararlardan. Özellikle son zamanlarda yükselen ev fiyatları da dikkate alındığında gayrimenkul yatırımı yapmak daha da cazipleşiyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, ilk defa konut alacaklara yol gösterecek ve süreci kolaylaştıracak tavsiyeler verdi.

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

Lokasyonu kararlaştırın

İlk defa konut alacak kişilerin dikkat etmesi gereken konuların ilk sırasında lokasyon seçimi yer alıyor. Uzmanlara göre ilk defa konut alacak kişiler konum seçerken, ev fiyatlarının değerini kaybetmediği, hatta yakın zamanda prim yapması beklenen bölgeleri tercih etmeli. Ayrıca sosyal yaşam beklentisi, konutun iş yerine olan mesafesi ve ulaşım gibi faktörlere de dikkat edilmeli. 

Binanın yaşını öğrenin

Bina yaşı ilk defa gayrimenkul yatırımında bulunacak kişiler için önemli bir ipucu kaynağı oluyor. Ayrıca bina yaşı da konutun değerini belirleyen en önemli unsurlardan. Yaşı 25'ten fazla olan bir binanın, yenileme ve sağlamlaştırma amaçlı şekilde kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılması ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

Metrekareye dikkat edin

Konutun büyüklüğü de değerini belirleyen unsurlardan biri. İlk defa konut alacak kişilerin brüt ve net metrekare farkını dikkate alarak karar vermesi gerekli. Böylece ilk defa ev alacak kişiler hem maliyetten tasarruf edecek hem de yaşam alanını daha iyi kullanma fırsatını bulacak. 

Evi inşa eden firmayı araştırın

İlk defa konut alacak kişilerin evi inşa eden firmayı ayrıntılı bir şekilde araştırması gerekli. Bu noktada bilinen ve güven duyulan inşaat firmalarının tercih edilmesi yararlı. Ayrıca ilk defa konut alacak kişilerin yapıyı hayata geçiren şirketin daha önceki projelerini de incelemesi de önemli.

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

Ek masraflar için bütçe ayırın

İlk defa konut alacak kişilerin olası dosya ve tadilat masrafları için bütçe ayırması da önem arz eden durumlardan. Bu noktada konut satın almadan önce ev içi kullanım durumu ve eksiklikler dikkatli olarak incelenmeli. 

Resmi incelemeleri es geçmeyin

İlk defa konut alacak kişilerin satın alma sürecinde dikkat etmesi gereken bir diğer unsur da resmi incelemeler olarak ön plana çıkıyor. Konutun daha önceki doğalgaz, elektrik ve su gibi aboneliklerin geçmiş dönem ödemeleri incelenmeli. Ayrıca ilk kez ev alacak kişilerin tapu durumunun kat mülkiyeti veya kat irtifakı olmasına dikkat etmesi de gerekli. Ayrıca konutun alınacağı bölge deprem kuşağında bulunuyorsa, konutun/binanın depreme dayanıklı olup olmadığı kontrol edilmeli, depreme dayanıklılık raporu mevcut ise rapor mutlaka dikkatlice incelenmeli.

İlk defa konut alacaklar nelere dikkat etmeli?

Bina özelliklerini göz önünde bulundurun

Konut almadan önce bina özelliklerini dikkate almak ve bu noktada gider kalemlerinin de hesaplanması gerekiyor. İlk defa konut alacak kişilerin binanın yalıtımına, aidat harcamalarına, büyüklüğüne ve güvenliğine de dikkat etmesi gerekir.

Kredili ve peşin konut satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

Konut alırken bu unsurlara dikkat!


Geri Dön