23 / 04 / 2024

İlk kez konut alacaklar dikkat! Konut hesabıyla ilgili her şey!

İlk kez konut alacaklar dikkat! Konut hesabıyla ilgili her şey!

Evlilik hazırlığı yapan ve ev sahibi olmak isteyen yeni evli çiftlere devlet desteği sürüyor. Peki konut hesabı nasıl açılır? Konut hesabı nedir? Konut hesabı ödeme planı nasıl? İşte detaylar...



Konut hesabı, yeni ev almak isteyen vatandaşların devlet katkısından faydalanabilmek için açılıyor. Birikim koşulları gerçekleştirildiğinde birikim yapan vatandaşa devlet katkı sağlıyor.

Bankada düzenli birikim yapıp ilk evini alanlara devlet katkısı veren konut hesabı uygulamasının kapsamında genişletilme yapıldı. Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; aylık ödeme planını tercih eden katılımcılar için bir dönemde 6 defa, üç aylık ödeme planını tercih eden katılımcılar için bir dönemde 2 defa ödeme yapmama fırsatı tanındı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile ekonomik destek paketleri kapsamında tüm vatandaşların ev sahibi olabilmesi için düzenlemeler yapıldı. Çiftler bankalarda açtığı konut veya çeyiz hesabında birikim yaptıkları takdirde devlet desteği alabiliyor. 

Peki konut hesabı nasıl açılır? Konut hesabı nedir? Konut hesabı ödeme planı nasıl? İşte konut hesabıyla ilgili merak edilen detaylar...

Konut hesabına, düzenli ödeme yapmama fırsatı sunularak kolaylık getirildi. 

Konut hesabıyla ilgili değişiklik yapılan madde şu şekilde:

"GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten 30.9.2020 tarihine kadar, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan düzenli ödeme yapmama imkanı, aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 6 defa, üç aylık ödeme planını seçen katılımcılar için bir dönem içerisinde en fazla 2 defa olarak uygulanır."

Böylece konut hesabında düzenli ödeme yapmama imkanının kapsamı 30 Eylül 2020'ye kadar genişletildi. 

- Konut hesabı nedir?

Konut hesabı, yeni ev almak isteyen vatandaşların devlet katkısından faydalanmak için bankada açtıkları hesap. Birikim koşulları sağlandığında, birikim yapan vatandaşa devlet tarafından hibe veriliyor.

- Konut hesabı nasıl açılır?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanı ile beraber Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açılması gerekiyor. 

Konut hesabı açtırabilmek için müşterinin üzerine kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mülk bulunmaması gerekiyor.  

Konut hesabı ortak hesap şehlinde açılamıyor, bireysel hesap şeklinde açılıyor.

18 yaşından küçükler için veli ya da vasi, ismine konut hesabı açtırabiliyor.

Konut desteğinde üst limit ise 30 bin 333 lira oldu. 

- Konut hesabında alt sınır ne kadar?

Bu yıl konut hesabına aylık ödemede alt sınır 475,82 lira, üst sınır da 4 bin 758 lira. 

- Konut hesabından faydalanmak için şartlar!

Türk vatandaşı olması,

7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, 

Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddedeki hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli şekilde ödemelerini yapmış olması, 

Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi ismine kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal sahibi olmaması, 

Konut edinim tarihini takiben 6 ay içinde gerekli belgeler ile konut hesabının açıldığı bankaya başvuru yapmalı. 

Bu koşulları sağlayan herkes devlet katkısı alabiliyor. 

- Konut hesabı hangi bankalarda açılır?

Ziraat Bankası,
Vakıfbank,
Halkbank,
Vakıf Katılım Bankası,
Finansbank,
Ziraat Katılım Bankası,
Şekerbank,
İş Bankası,
Denizbank,
Kuveyt Türk.

- Konut hesabı açma ücreti! 

Bankalar üzerinden konut hesaplarının açılabilmesi için belirtilen miktarlarda ücretler ödenmeli. Aylık ödemelerin alt sınırı 388 TL oldu. Üst sınır ise 881 TL olarak belirlendi. 

3 aylık ödemelere ilişkin olarak belirlenmiş alt sınır ise bin 164 TL iken üst sınır ise 11 bin 644 TL olarak belirtildi. 

- Konut hesabına devlet katkısı

Konut hesabı devlet katkısı miktarı, kişilerin açmış oldukları hesapta biriktirmiş oldukları para ve ay üzerinden belirleniyor. 

En az 36 ay ila 47 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası; biriktirmiş oldukları paranın yüzde 15'i olmak üzere en fazla 24 Bin 742 TL olarak belirlendi. 

48-59 ay arasında para biriktirenler, 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası olarak; biriktirmiş oldukları paranın yüzde 18'i olmak üzere en fazla 26 Bin 645 TL alabiliyor. 

60 ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası olarak; biriktirdikleri paranın yüzde 20'si olmak üzere en fazla 28 Bin 548 TL olarak alınıyor. 

Konut hesabına kolaylık geldi!

Devletten ilk defa ev alacaklara 30 bin TL’lik destek!


Geri Dön