25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımıyla ilgili her şey!

Kentsel dönüşüm kira yardımıyla ilgili her şey!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında sunulan finansal destekler arasında kira yardımı da yer alıyor. Son gelişmeyle kira yardımı süresi 48 aya uzatıldı. Peki kira yardımı nasıl alınır? İşte kentsel dönüşüm kira yardımıyla ilgili detaylar...



6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun dahilinde, belirli bir kentsel dönüşüm kira yardımı ödemesi yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara sağlanan bu finansal destek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veriliyor. 

Geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla, riskli alan ilan edilen bölgede yer alan binasını kendi isteğiyle yıkıp ve rezerv yapı alanında yaşayan vatandaşa, Kentsel Dönüşüm Yasası dahilinde sağlanan kira yardımı süresi 3 yıldan 4 yıla yükseltildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği kapsamında değişiklikliğe gitmesiyle uzatılan süre, 48 olarak düzenlendi. Bu uygulama kapsamında riskli alan ilan edilen yerlerde dönüşüm projesi sona ermediği için henüz evini alamamış olan vatandaşlarında faydalanabilmesi için yürürlük tarihi 1 Ocak 2020 olarak duyuruldu. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır, koşulları neler? İşte kentsel dönüşüm kira yardımının detayları...

Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmenin şartları! 

-Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı alınabilmesi için, binanın riskli yapı grubunda olması sebebiyle tekrar yapılıyor olması gerekiyor. 

- Yardım alabilmek için binaya ilişkin 'riskli bina raporu'na sahip olunmalı. 

-Yaşadığınız bölgede kentsel dönüşüm yapılıyorsa, binanın tekrar inşa edilmesi halinde kentsel dönüşüm kira yardımı alınabiliyor.

-Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için hak sahipleri gereken evraklarla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne başvurmalı.

Kentsel dönüşümde riskli yapı sahibine 18 ay 

Yönetmelik dahilinde yapısı riskli olmasına karşın, “riskli alan ilan edilmemiş” yerlerde olan vatandaşlara sağlanan 18 aylık kira yardımı süresinde ise bir değişiklik yapılmadı. 

Kira yardımı tutarları ise İstanbul,  Ankara   ve İzmir’de bin 150 TL, diğer illerde ise 715 TL ile 1.85 TL arasında değişiyor. Ancak bakanlık, riskli alanlarda kira yardımı miktarını proje bazında özel olarak belirleyebiliyor. 

Yönetmelik kapsamında yapılan diğer bir değişiklikle de belirli durumlarda kira yardımlarının 5 ay peşin verilme süresi 12 aya çıkarıldı. Bu düzenleme ile Elazığ’daki gibi deprem yaşayan şehirlerde hem evini hem eşyasını kaybeden vatandaşa bir miktar nefes aldırmak hedefleniyor. 

Peki kira yardımı başvurusu nasıl yapılıyor?

Hak sahipleri tarafından riskli olduğu tespit edilen yapılarda yer alan konut ve iş yerleri sahiplerinin kira yardımından yararlanmak amacıyla, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvuru yapması gerekmekte. 

500 metrekare altına teminat kaldırıldı

Parsel sahibinin kendi binasını yaptığı ve toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen, bir bodrum kat ve üzerine en çok iki kattan oluşan binalar için yapı maliyetinin yüzde 10’u kadar teminat verme mecburiyeti de yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, inşaat bitene kadar üçüncü şahıslara satışı gerçekleştirilmeyecek ve tapuya şerh konulacak.

2020 kentsel dönüşüm kira yardım tutarları ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları 715 ile bin 150 TL arasında değişiklik gösteriyor. Buna göre Bakanlık tarafından belirlenen kira yardımlarının şehirlere göre tutarları şu şekilde: 

715 lira

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.

810 lira

Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce.

905 lira 

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale.

995 lira 

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Bin 85 lira 

Adana, Antalya, Bursa, Konya.

Bin 150 lira

Ankara, İstanbul ve İzmir.

Sağlanan kredi ve faiz desteği ile bağımsız bölüm başına en fazla 125 bin TL kredi alınabiliyor. Birden fazla bağımsız bölümü yer alanlara en fazla 625 bin TL kredi imkanı sunuluyor. Faiz imkanı ise binanın enerji sınıfına göre yüzde 4 ile 5 arasında değişiyor. Kredinin vadesi ise 10 yıl olarak belirtiliyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunda hangi evraklar gerekiyor?

1) Nüfus cüzdanı fotokopisi 
2) Konut veya işyerinin tapu senedi 
3) Riskli bina tespit raporu 
4) Binanın tahliye edildiğine ilişkin yeni adresi gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği
5) İkamet ispatı için son 3 aylık fatura

Kentsel dönüşüm kira yardımı formu 

......... ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların

Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum. 

Riskli binamı …./…./201… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;

Gereğini arz ederim. 
……/…./2020

Adı Soyadı - İmza

İletişim Bilgileri

Adres :

Telefon :
Banka Hesap Numarası (IBAN) :

EKLER: 

-

Kentsel dönüşümde tüm mağduriyetler engellenecek!

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi 48 aya çıktı!

Kira yardımı 2020 nasıl alınır? 6 soruda tüm detaylarıyla!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön