24 / 04 / 2024

İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?

İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?

İmar affı ile imara aykırı yapılar kayıt altına alınıyor ve yapı sahipleri evlerine ve işyerlerine tapu alabiliyor. Peki, imar affından nasıl yararlanılır?



İmar affı ile ruhsata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi veriliyor. Böylece imara aykırı, ruhsatsız ve ruhsat ile eklerine aykıra yapılara yapı kayıt belgesi verilerek çözüme kavuşturuluyor.

Peki, siz de imara aykırı bir evde yaşıyor ve "İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım:

İmar barışından faydalanmak için e-devlet kapısından veya Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlardan başvuru yapılabiliyor. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine alınıyor.

Yapınız hisseli ise...

Hisseli taşınmazlarda yapının hissedarlardan birine ait olması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli, toplam yapı alanı ve yapı sahibinin arsadaki hissesi oranında hesaplanacak bedel üzerinden oluşturulacaktır. 

İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?

Bakanlık tarafından hazırlanan örnekte yer alan yapıya ait Yapı Kayıt Belgesi bedeli 250 metrekare arsa yüzölçümü ve 100 metrekae toplam yapı alanı için yapı sahibi B kişisi tarafından oluşturularak ödenecektir. A kişisi her ne kadar arsada haksahibi olsada kendisine ait yapı bulunmadığından dolayı herhangi bir bedel ödemeyecek.

Yapınız iskanlı ise..

İskanlı bir yapıya sonradan eklenti yapılması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvurusu sadece eklenti kısmı için yapılacaktır. Aşağıdaki örnekte görüldüğü üzere 400 metrekare iskanlı yapıya sonradan 150 metrekare eklenti yapılmıştır. Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapının tamamı için değil, sadece eklenti kısmı olan 150 metrekare için yapılacaktır.

İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?

Yapı iskansız ise..

Yapının iskansız olması durumunda; A,B ve C bağımsız bölüm malikleri kendi bağımsız birimleri için değil, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunabilecektir. Hak sahiplerinden herhangi biri Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunacak ve bedelin tamamı ödendikten sonra Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecektir. Bu bedel malikler arasında eşit oranda paylaştırılacaktır. 

İmar affından yararlanmak için ne yapmalıyım?


İmar affı hesaplama robotu 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön