19 / 04 / 2024

İmar barışı için komşudan izin!

İmar barışı için komşudan izin!

Türkiye'de birçok vatandaş imar barışı için sıraya girdi. Komşusunu imar barışına ikna edemeyen vatandaşlar ise mağdur olduğunu dile getiriyor. Yapı Kayıt Belgesi almak isteyen vatandaşlar duruma çözüm bulunmasını istedi.



Türkiye'de ruhsatsız ve iskanı alınmamış  13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı kapsamında başvurular devam ediyor. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün ilk başladığı yıllarda olduğu gibi bu süreçte de tüm komşuların yüzde 100 onayını istedi. Yapı kayıt belgesi almak isteyen vatandaşların 31 Ekim'e kadar bedelinn tamamını ödemesi gerekiyor. Her kat sahibininin kendi payına düşen bedeli ödemesi gerekiyor. Bir kişinin bile ödememesi durumunda belge alınamıyor.

Barışmak isteyen çok

Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar'ın haberine göre, gazetelere konu ile ilgili her gün 3-4 kez telefon geliyor. Gelen telefonlarda apartman sakinlerinin uzlaşma yapamaması yönünde. Vatandaş, “Barışmak isteyen çok ama bir kişinin istememesi ve parayı ödememesi neden çoğunluğu etkiliyor? Çoğunluğun hiç mi önemi yok? Birey-daire veya üçte bir çoğunluk sorunu çözer ve vatandaş barışabilir” şeklinde konuşuyor.

Çoğunluk aranmasın

Sınıflandırma olarak çözüm önerisi sunan bir vatandaş ise “Bizim apartmanda tapular kat mülkiyetli. Ben en üst katta oturuyorum. Dairemi terası içeriye katarak büyüttüm. Şu an öyle kullanıyorum. Bunu yasal hale getirmek istiyorum. Zaten bina yıkılıp yeniden yapıldığında yapı kayıt belgesi bana ek bir emsal vermiyor. Kimsenin yıkılıp yeniden yapıldığında da hakkını ihlal söz konusu değil. Benim durumumda olanlarda çoğunluk aranmamalı” talebinde bulundu.

Binlerce kişi mağdur

Yapı Kayıt Belgesi için Resmi Gazete'de yer alan esaslara göre, “Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahiptir” deniliyor. Sorunun tam olarak çözülmediğini belirten vatandaşlar “Benim apartmanda 12 daire var. Apartman yöneticisi olarak e-devletten müracaat ettim. Ama bir kişi ödemem diyor. Diğer daire sahipleri de biz onun payına düşen parayı ödemeyiz diyorlar. İkna edemedim kimseyi. O kişiden bu parayı almak için avukat tutmak gerekiyor. Bu da en az 3 bin lira avukata para ödemesi demek. Sonra mahkemenin ne zaman biteceği belli değil. Bittiğinde de ödemeler tam rakamdan olmayabilir. Bu işi her bir daire sahibi olarak, (bireye daire olarak) değiştirmezlerse binlerce kişi mağdur olacak” açıklamasında bulunuyor.

İmar barışı bir fırsat

Bakanlık yetkilileri ise İmar Barışı'nın bir fırsat olduğunu vurguluyor. Türkiye'de imar sorununun birçok nedeninin olduğunu belirten yetkililer “Bina yıkılıp yeniden yapıldığında mevcut imar hakkı neyse o uygulanacak. İmar barışı ek emsal tanımıyor. İmar barışında kat mülkiyeti kurulurken bütün komşuların hepsinin arsa paylarının yeniden dağılımına onay vermesi lazım. Bizim tavsiyemiz vatandaşın barıştan yararlanması. Arsa tapulu gayrimenkulün bağımsız bir birim olduğunu resmi olarak elinde tutması vatandaşın yararına olur” şeklinde konuştu.
 


Geri Dön