26 / 04 / 2024

İmar barışı zemin kat kattan sayılır mı?

İmar barışı zemin kat kattan sayılır mı?

İmar barışı başvuru formunda bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında en çok yapılan hatalardan biri de kat hesaplaması oluyor. Peki, imar barışı zemin kat kattan sayılır mı?



İmar mevzuatına veya mimari projesine aykırı olan yapılar için imar barışı başvuru dönemi 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor. Bu tarihe kadar yeni başvurular kabul edilirken, başvuruda bulunanların başvurularını düzeltme şansları da bulunuyor.

Başvurular e-devlet sistemindeki formun doldurulması ve onaylanması suretiyle yapılıyor. Başvuru formundaki bazı alanlar, yapı sahipleri tarafından yanlış anlaşılabildiği gibi bilinçli ya da bilinçsiz yanlış doldurulabiliyor. Bu tür yanlışlıkların yapılmaması için yapıya ait bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekiyor.

Konut ve ticari amaçlı bağımsız bölümlerden oluşan karma kullanımlı bir yapı için başvuruda bulunulacakların toplam konut ve toplam ticari bağımsız bölüm brüt alanların ayrı ayrı belirlemesi gerekiyor. 

Bu belirleme yapılırken, konut yada ticari bağımsız bölümlerde ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalat / değişiklikler ile elde edilen alanların toplama dahil edildiğine dikkat ediliyor. 

Başvuru sırasında en çok karıştırılan ve hata yapılan noktalar arasında kat hesaplaması yer alıyor. Peki, imar barışı zemin kat kattan sayılır mı? Kat sayısı nasıl hesaplanır?

İmar barışında zemin kat 

İmar barışında binanın katları hesap edilirken zemin kat ile bodrum katlar da hesaba katılıyor. 

İmar barışı zemin kat kattan sayılır mı?

Yukarıdaki örnekte yer alan yapı için yapı sınıfının "3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapılar" seçeneğinin seçilmesi gerekiyor.

 

Yapı kayıt belgesi başvurusuna 10 örnek!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön