26 / 04 / 2024

Yazlık aile konutu sayılır mı?

Yazlık aile konutu sayılır mı?

Medeni Kanun gereğince, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer aile konutu oluyor. Peki, yazlık aile konutu sayılır mı? İşte yanıtı..



Yazlık aile konutu sayılır mı?

Medeni Kanun gereğince, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer aile konutu oluyor.


Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor.


Yine rıza alınmadan aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, yazlık aile konutu sayılır mı? Hangi evler aile konutu olarak tescil edilebilir?


Eşlerin maliki olduğu veya kira yoluyla edindikleri konutlar aile konutu olabiliyor. Ancak yazlık, dağ evi, yayla evi gibi dönemsel olarak yaşanılan yerler aile konutu olmuyor.


Buna karşın yazlık evin tek ev olması ve ailenin yaşamını burada sürdürmesi halinde aile konutu olarak tescil edilebiliyor.



Tapuda aile konutu şerhi yoksa ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön