18 / 04 / 2024

İmar planı ne demektir?

İmar planı ne demektir?

İmar planı ne demektir?: İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana imar planı deniyor...




İmar planı ne demektir?


İmar planı, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana deniyor. 

İmar planı bir arsanın imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğini bildiren ve belediyece düzenlenerek istek üzerine arsa sahibine verilen belgedir. İmar parselinin boyutlarını, sınırlarını imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirten belgedir. İmar durumları bölgenin gelişimine bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir.


İmar planı ne demektir?

İmar bir arsanın yapılabilir bina durumunu gösterir planı ve notlarıdır. İmar durumu belediyeden alınır- öğrenilir. İmar durumu, bir arsanın üzerine ne kadar ve ne amaçlı yapı inşa edilebileceğini gösterir. Belediyeler şehrin düzgün gelişmesi için Şehir Planları yaparlar. Bunun için Şehir Plancıları 1/100.000 – 1/50.000’lik büyük planlar yapar. Daha sonra 1/5.000’lik Nazım Planlar yapılır. Nazım Planlar sadece harita olmayıp yanında plan notlarını içeren kitapçıkları da olan planlardır. Son olarak da Şehir Plancıları 1/1.000’lik UYGULAMA İMAR PLANLARI yaparlar. Adından da anlaşılabileceği üzere inşaat yapılabilecek son hale gelen planlar uygulama imar planlarıdır. Arsa seçiminde İmar Durumuna baktığımız yer işte bu Uygulama İmar Planlarıdır. Uygulama İmar Planları, arsaların üzerinde ne inşa edilebileceğini gösterir. Konut – Ticaret – Yeşil Alan – Okul – Park Bahçe – Hastane – yol – Cami – Karakol ve eksiksiz tüm şehir ve sosyal yaşam alanları için ihtiyaç olan her detay bu planlarda işlidir.




Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Değişikliği!
İstimlak işlemleri!
Binada kat sayısı nasıl belirlenir?
3. köprü imar planı tamamlandı!
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik!
Yan bahçe nedir?
Arka bahçe nedir?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön