25 / 04 / 2024

İmar tadilatı nedir?

İmar tadilatı nedir?

İmar tadilatı, nazım ve uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermemesi durumlarında "imar tadilatı" hususu söz konusu oluyor. Peki, imar tadilatı nedir? İmar tadilatı planı nedir? İşte yanıtı...



İmar tadilatı nedir?

Onaylı halihazırdaki haritalar üzerinde ve kadastral durumu işlenmiş olan arazi parçalarının kullanış biçimlerini, bölgedeki gelecekteki nüfus yoğunluğunu, ulaşım sistemlerini ve problemerinin çözümünü göstermek amacıyla 1/1000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan planlar, nazım imar planı olarak tanımlanıyor.


Uygulama imar planı ise, nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve esaslarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren ve 1/1000 ölçekte düzenlenen raporuyla bir bütün olan plan olarak ifade ediliyor.


İmar tadilatı, nazım ve uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermemesi durumlarında söz konusu oluyor. Bu noktada ihtiyaçların karşılanması adına İmar tadilatı planı yapılıyor.


İmar tadilatı nasıl yapılır?

Gerek nazım ve gerekse uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasının problem olduğu durumlarda; planın tümünün veya bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen plandır.


İmar tadilatı planı için gerekli belgeler:

1- Dilekçe (TC Kimlik No, Telefon No, Adres bulunacak)

2- Tapu Fotokopisi

3- Kimlik Fotokopisi

4- Koordinatlı Plan Örneği


İmar Kanunu taslağı!


Geri Dön