29 / 03 / 2024

İmarda emsal ne demektir?

İmarda emsal ne demektir?

Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) olarak da bilinen emsal değerleri, yeni inşa edilecek bir yapının inşaat alanına ilişkin birtakım bilgiler veriyor. Peki imarda emsal ne demektir?



İmarda emsal ne demektir?

Emsal, inşaatına başlanacak yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen değerlere deniyor. Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) olarak da bilinen bu değerler, belediye tarafından belirleniyor.


KAKS değerine ilişkin bilgiler, yine belediye tarafından hazırlanan imar durum belgesi kapsamında yer alıyor. Emsal hesabına arsa alanı üzerindeki tüm alanlar dahil edilmiyor. Peki imarda emsal hesabına dahil edilmeyen alanlar nelerdir?


Emsal hesabına dahil edilmeyen alanlar:

Emsal (KAKS); inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor.


Emsal hesaplama..

KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaatın yapılacağı arsa için belirlenen KAKS oranı ile arsa alanının çarpılması sonucunda kat alanı katsayısı bulunuyor.


KAKS oranı: 0.30 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 300 metrekare


KAKS hesabı nasıl yapılır?



Geri Dön