25 / 04 / 2024

IMF'den kripto para uyarısı!

IMF'den kripto para uyarısı!

Kripto varlıkların piyasa değeri 2 trilyon doları geçti. IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun "Kripto Ekosistemi ve Finansal İstikrar Zorlukları" başlıklı kısmında, kripto varlıkların hızlı büyümesinden kaynaklı finansal risklere karşı uyarılarda bulundu.



IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun "Kripto Ekosistemi ve Finansal İstikrar Zorlukları" başlıklı kısmını yayımladı. Anadolu Ajansı'nda Dilara Zengin'in haberine göre; kripto ekosisteminin hızlı büyümesinin yeni fırsatlar yarattığına vurgu yapılan raporda, kripto varlık teknolojilerinin daha hızlı ve daha ucuz sınır ötesi ödemeler için bir araç olma potansiyelinin bulunduğu ifade edildi. 

Raporda, merkezi olmayan finansın daha inovatif, kapsayıcı ve şeffaf finansal hizmetler için bir platform olacağına dikkat çekilerek, potansiyel kazanımlara karşın kripto varlıkların hızlı büyümesinin ve giderek benimsenmesinin finansal istikrar zorlukları da meydana getirdiği söylendi. 

IMF den kripto para uyarısı!

Gelişmekte olan ekonomiler için kripto varlıkların daha fazla kullanılmasının bazı yararlar sunulacağının altı çizilen raporda aynı zamanda, özellikle varlık ve para ikamesi açısından, makro-finansal riskler de yaratabileceği aktarıldı.

IMF den kripto para uyarısı!

Kripto varlıkların piyasa değeri 2 trilyon doları aştı

Raporda, kripto varlıkların piyasa değerinin büyük fiyat dalgalanmalarının ortasında önemli oranda büyüdüğü, bütün kripto varlıkların toplam piyasa değerinin 2020 yılınan başından bu yana 10 kat yükselerek Eylül 2021 itibarıyla 2 trilyon doları geçtiği ifade edildi. 

Finansal istikrar risklerinin henüz sistemik olmadığının vurgulandığı raporda, küresel etkiler ve çoğu ülkedeki yetersiz operasyonel ve düzenleyici kapsamlar dikkate alındığında risklerin yakından takip edilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi. 

Raporda, kripto ekosisteminin oluşturduğu zorluklar arasında kripto varlık sağlayıcılarından ortaya çıkan operasyonel ve finansal bütünlük riskleri, kripto varlıkları ve merkezi olmayan finans için yatırımcı koruma riskleri ve bazı sabitkoinler (stablecoin) için yetersiz rezervler ve bildirimlerin bulunduğu aktarıldı.

IMF den kripto para uyarısı!

Gelişmekte olan ekonomilerde kripto varlıkların yükselen ticaretinin istikrarı bozan sermaye akışlarına neden olabileceğinin anımsatıldığı raporda, politika yapıcıların kripto varlıklar için küresel standartlar uygulaması ve veri boşluklarını değerlendirerek kripto ekosistemini izleme yeteneklerini geliştirmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

Raporda, sabitkoinlerin rolünün artmasıyla düzenlemelerin, oluşturdukları risklere ve ekonomik işlevlerine uygun olması gerektiğine dikkat çekilerek, kripto varlıkları benimseme (cryptoization) riskleriyle karşılaşan gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik politikaları güçlendirmesi ve merkez bankası dijital para birimleri çıkarmanın yararlarını dikkat almaları gerektiğinin de altı çizildi. 

İran'da kripto para madenciliği yasağı kaldırıldı!

Jerome Powell'dan kripto para açıklaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön