16 / 04 / 2024

IMF'den yeni uyarı!

IMF'den yeni uyarı!

Uluslararası Para Fonu ( IMF ) uzun süredir düşük seviyelerde tutulan faiz oranlarının gereğinden fazla risk almaya yol açarak finansal istikrarı tehdit ettiği uyarısında bulundu.




IMF Başkanı Lagarde, reformların yapılmaması durumunda küresel ekonominin vasat büyümeye saplanıp kalabileceğini söyledi.


IMF'den küresel ekonomiye yeni bir uyarı geldi. IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, reformların yapılmaması durumunda küresel ekonominin vasat büyümeye saplanıp kalabileceğini söyledi. Lagarde, küresel ekonomideki yavaş ve dengesiz büyümenin, "yeni vasat" olarak adlandırılan sürece girilmesine yol açabileceğini belirterek, ekonomiye yeni bir ivme kazandırılması gerektiğine dikkat çekti. Lagarde, Nisan ayından bu yana dünyada borç ve istihdam konularındaki gelişmelerin sınırlı kaldığına dikkat çekti. ABD ve Almanya'nın altyapı yatırımlarını artırması gerektiğini söyleyen Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın ise enflasyon görünümünde gelişme olmaması durumunda devlet tahvili alımı dahil daha çok adım atması gerektiğini ifade etti. 


Lagarde, ekonominin zayıfladığı Euro Bölgesi'nde durgunluk riskinin olasılığının yüzde 35 ile 40 arasında olduğunu ancak bunun bölgenin durgunluğa sürüklendiği anlamına gelmediğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın düşük enflasyona karşı tedbirler aldığını kaydeden Lagarde, Avrupa Birliği'nin de yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Lagarde, Çin gibi bazı gelişen piyasalarda finansal aşırılıklar olduğuna dair verilerin olduğunu da sözlerine ekledi. 


"YELLEN YÖNLENDİRİCİ AÇIKLAMALAR YAPIYOR"

IMF Başkanı Lagarde, ABD Merkez Bankası'nın para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Fed Başkanı Yellen'ın yönlendirici açıklamalar yaptığına işaret ederek şunları söyledi: "Fed'in ne yapacağı hakkında kehanette bulunamam. Başkan Yellen'ın Fed'in para politikası üzerine çok açık ve anlaşılır açıklamalar ve yönlendirmeler yaptığını düşünüyorum." Lagarde, Fed'in para politikalarını normalleştirmesinin etkileri konusunda ise "Yükselen ekonomilerin ve gelişmekte olan ülkelerin kendilerini piyasalarda son aylarda görülen değişkenlikten biraz daha fazlasına hazırlaması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.



HaberTürk


Geri Dön