26 / 04 / 2024

İnşaatı tamamlanmayan konutların kredileri ne olur?

İnşaatı tamamlanmayan konutların kredileri ne olur?

Ev sahibi olmak için inşaat firması ile anlaşan sonrasında ise bankadan kredi çeken vatandaşlar, inşaatın durması halinde kredi ödemelerini durdurabiliyor.



Türkiye inşaat cenneti olan bir ülke. Yani neredeyse ata sporu inşaat desek yeridir. Kültür de mülk sahibi olmak önemli bir yer teşkil olması için de bir şekilde inşaat firmalarının projelerinden ev alınıyor ve çoğumuz bunu kredi çekerek gerçekleştiriyor. Hürriyet'ten Neşet Gündüz'ün haberine göre; inşaat firmaları da özellikle belirli bir bankayla çalışır ve onunla konut finansman sözleşmesi imzaları atar. Haliyle de siz başvurduğunuzda da sizi o bankaya yönlendirirler. Diyelim ki gözünüzü karartınız ev sahibi olmak için inşaat firmasına başvurdunuz. Dairenin özellikleri, teslim tarihi ve fiyat konusunda anlaşma yapıldı. Firma da sizi çalıştığı bankaya yönlendirdi. Bankaya gittiniz ve bağlı kredi sözleşmesi imzaladınız.

BAĞLI KREDİ NEDİR?

Belirli koşulların varlığı konusunda size verilen kredidir. Yani banka fakat eğer siz o inşaat firmasından anlaştığınız o evi alırsanız size kredi kullandırıyorsa işte ona bağlı kredi denir. Neyse krediniz onaylandı ve ödemeye başladınız. Bu sürede baktınız ki inşaatın tamamlanacağı yok. Bir şekilde ya firmanın sahibi battığı için yurt dışına kaçmış, ya da kayyum atanmış. Kaldınız mı ortada, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Çünkü öte yandan devam eden banka kredisi, bir yandan yaşadığınız mağduriyet, bir yandan da evdeki tartışmalar derken içinden çıkılmaz bir durumda kaldınız.

İnşaatı tamamlanmayan konutların kredileri ne olur?

Halbuki o dar da endişe etmenize gerek yok. Çünkü sanıldığı kadar kötü bir durumda değilsiniz. Gelelim bu durumda ne yapılması İlk olarak baktınız ki hiçbir koşulda bu inşaat süresinde tamamlanmayacak bu durumda hem inşaat hem de ilgili bankanın genel merkezine ihtarname çekerek yaptığınız sözleşmeden caydığınızı belirtin.

İnşaatı tamamlanmayan konutların kredileri ne olur?

NEDEN İHTARNAME?

Çünkü kredi devam ediyorsa durdurulmasını ve bugüne kadar yaptığınız ödemelerinizin iade talep etmeniz açısından bu büyük önem arz ediyor. Banka tabii ki bunu kabul etmeyeceğinden siz de ihtarnamenize dayanarak inşaat firmasının adresinin veyahut banka genel merkezinin ya da şubesinin adresinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde kredinin iptalinin ve ödenilen paranın faizi ile iadesine yönelik davanızı açın. Aman sakın zaman aşımı süresini  geçmeyin. İmzaladığınız sözleşmede evin teslim tarihi diyelim ki 1 Aralık 2018 yazıyor bankanın sorumluluğu işte bu tarihten itibaren bir sene geçerli oluyor. 

Konut kredisi faiz oranları düştü, fiyatlar tavan yaptı!


Geri Dön