28 / 03 / 2024

İnşaatta KDV netleştirildi!

İnşaatta KDV netleştirildi!

İş dünyası, Katma Değer Vergisi (KDV) işlemlerinde iade ve birikmiş sorunlarda radikal değişikler getirecek olan Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan 25 maddelik kanun tasarısı onay bekliyor.



İş dünyası, Katma Değer Vergisi (KDV) işlemlerinde iade ve birikmiş sorunlarda radikal değişikler getirecek Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan 25 maddelik “Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın kabul edilmesini bekliyor. 

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki düzenleme geçtiğimiz Salı günü görüşülmeye başlanacaktı. Düzenleme açıklanamayan nedenlerle halen komisyon gündemine gelmedi.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre; KDV Kanununda radikal değişiklikler getirerek işletmeler ve mükelleflerle ilgili sorunları çözecek olan düzenleme ile arsa sahiplerine yapılan ofis/konut teslimlerinin ‘teslim’ sayılmasının netleşmesi gibi yıllardır konuşulan ve tartışılan konular çözüm bulacak. 

Yeni KDV düzenlemesi ile, KDV Kanununa “Arsa karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılır” cümlesi eklenecek. 
 
Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 267’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci sıradaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarı esas alınacak.

 

3 maddede konut fiyatlarını düşürecek KDV düzenlemesi!

 


Geri Dön