19 / 04 / 2024

İpoteğin terkini davası!

İpoteğin terkini davası!

İpoteğin terkini davası alacağın sona ermesine rağmen alacaklının terkin işlemini yerine getirmemesi halinde açılabilir. Taşınmazın maliki bu dava ile tapu ipoteğinin kaldırılmasını (fekkini) talep edebilir...




İpoteğin terkini davası!


İpotek, kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinde alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni haktır. Şayet alacak sona ermişse ve ancak alacaklı terkin taahhüdüne rağmen terkin işlemini yerine getirmezse taşınmaz maliki rehnin fekkini (kaldırılması) dava yolu ile isteyebilir. 


İcra ve İflas Kanununun 153. maddesi uyarınca işlem yapılabilmesi için, ipotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın borçlusunun icra dairesine müracaat etmesi, alacaklısının gaip ve ikametgahının bilinmediğini veya alacağı almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiğini beyan etmesi, bunun üzerine de icra dairesinin 15 gün içerisinde daireye gelerek parayı alması ve ipoteği çözmesini alacaklıya usulünce tebliğ etmesi gerekir. Şayet alacaklı 15 günlük süre içerisinde daireye gelmez veya gelip de parayı almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ederse, yapılacak iş icra dairesi tarafından dosyanın İcra Mahkemesine gönderilmesidir. İcra Mahkemesi borçlunun ipotek borcunu tam olarak yatırdığını saptarsa, yatırılan paranın alacaklı adına saklanmasına ve ipoteğin kaldırılmasına karar verir.

Somut olayınızda bu duruma uyan bir durum olmadığına göre doğrudan genel mahkemede ipoteğin terkinini talep etmeniz gerekir.


İpoteğin terkini davası dilekçe örneği!



.......  MAHKEMESİNE



DAVACI:


VEKİLİ:


DAVALI:


KONU                                             : İpoteğin Terkini İstemi.


AÇIKLAMALAR:


1-)   Müvekkilim, kardeşinin davalıya olan  … TL. borcu için …, ... İlçesi, ... ada, ... parselde kayıtlı taşınmazının üzerinde ikinci dereceden ipotek tesis etmiştir.

2-) Müvekkilimin kardeşi borcun tamamını ödemiştir ve bunları makbuzlarla ispat etmiştir. Bunun üzerine müvekkilim, davalıya ipoteği kaldırması için ihtarname çekerek başvurmasına rağmen davalı müvekkilimin bu talebini yerine getirmemiştir.

3-) Bu nedenle, dava açılması zorunlu hale gelmiştir. 


HUKUKİ NEDENLER  : 4721 S. K. m. 883 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER: Ödeme makbuzları, tapu kaydı, ihtarname ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, adı geçen taşınmaz üzerinde davalı lehine  olan ipoteğin terkinine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.  …/…/…


Davacı Vekili

      Av.

 


İpotek terkini nedir?
Tapuya ipotek koyma!
İpotek nasıl kalkar?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön