29 / 03 / 2024

İpotekli evlerin satışı nasıl olur?

 İpotekli evlerin satışı nasıl olur?

Bankalar alınan konut kredilerinin karşılığında eve ipotek koyuyorlar.Peki ipotekli evlerin satışı yapılabilir mi?Bankadan ipotekli evlerin satış işlemi nasıl gerçekleştiriliyor?İşte ipotekli ev satış işlemleri..



İpotekli evlerin satışı nasıl olur?

Konut kredisi kullanılarak alınan konutlara bankalar tarafından mutlaka ipotek konuluyor.Kredi borcu bitene kadar koonut ipotekli olmaya devam ediyor.


İpotekli gayrimenkullerin alım satımının gerçekleştirilmesi mümkün oluyor.Fakat satın alınan konutun borcu bitene kadar bankanın malı sayıldığı için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.


İpotekli evlerin satış işlemi için belirli bir prosedür gerekiyor.İpotekli evi almak satmak isteyen satıcı ile satış bedeli üzerinde anlaşılıyor.Yapılan ön satış sözleşmesine ipoteğin fek edilmesi sorumluluğunun satıcıya ait olduğu yazılıyor.Aksi bir durumda ödenen kaparoyu iade edeceği gibi cayma cezasından da sorumlu olacağı belirtiliyor.


İpotek koyan kişi ile görüşülüp ödemenin yapıldığı anda borcun kapanacağına ve ipoteğin fek edileceğine dair taahhütname alınıyor.Eğer ipoteği koyan banka ise bu yazıyı sadece  borçluya veriyor.Satış bedeli tutarı bankaya bloke ediliyor.


Tapu, üzerindeki ipoteği ile birlikte devir işlemi gerçekleştiriliyor.Tapu devri gerçekleştikten sonra bloke çözülüyor ve muhataplarına yani ipotek koyana, alacağı kadar ve kalan var ise mal sahibine ödeme yapılıyor.


Alınan taahhütler gereği ipotek fek yazıları bekleniyor.Gelen fek yazısı ile tapunun yeni sahibi tapu dairesine müracaat ederek ipoteği kaldırabiliyor.



Konut kredisini kimler çekebilir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön