26 / 04 / 2024

İş Bankası o uygulamayı askıya aldı

 İş Bankası o uygulamayı askıya aldı

İş Bankası,  ABD ve Satı'dan gelen baskılar nedeniyle Rusya'nın ödeme sistemi Mir'i askıya aldı. Kararın, borsada bugün yaşanan sert düşüşte etkili olduğu ve Türkiye ile Rusya arasındaki ticareti de olumsuz etkileyeceği ifade edildi.



ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın ödeme sistemlerinin kullanımı konusunda uyarıda bulunmuştu. Sistemi kullananların yaptırıma tabi kişilerin uluslararası finans piyasalarına açılmasına olanak sağlayacağı için ikincil yaptırımlarla karşılaşılabileceği açıklamasının ardından İş Bankası Rusya'nın ödeme sistemi Mir'den çıkma kararı aldı.

Bloomberg’in aktardığına göre, İş Bankası  ABD’den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı. Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını değerlendirerek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) geçen hafta internet sitesinde konuyla ilgili bir soruyu yanıt vermişti. ABD Hazinesi Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurdu. İş Bankası, ABD Hazine’sinin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sistemi aracılığıyla yapılacak işlemlerin, yaptırıma tabi kişilerin uluslararası finans piyasalarına ulaşmasına yol açabileceğini açıklamıştı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada; Rusya'ya uygulanan ambargo nedeniyle Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Mir sisteminin kullanımının ambargonun delinmesine neden olabileceği kaydedilmişti. Financial Times Gazetesi de daha önce Türkiye'ye bu konuda yapılan baskıya dair bir analiz hazırlamıştı. ABD makamları da daha önce iş dünyasının temsilci kuruluşlarına mektup göndermiş ve "ambargoyu delmeyin" uyarısında bulundu.

Hangi bankalar dahil?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön