26 / 04 / 2024

Isı yalıtımın kullanıldığı alanlar!

Isı yalıtımın kullanıldığı alanlar!

9 Ekim 2008 Perşembe günü 27019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği hükümlerine göre, ısı yalıtımın kullanıldığı alanlar nelerdir? İşte yanıtı ve yönetmelik esasları...



Isı yalıtımın kullanıldığı alanlar!

9 Ekim 2008 Perşembe günü 27019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği hükümlerine göre, ısı yalıtımı konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılarda enerji tasarrufu sağlama amaçlı olarak uygulanıyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi ısı yalıtımın kullanıldığı alanlar; konut ve işyeri gibi yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Isı yalıtımı detayları, yönetmelikte şu şekilde açıklanıyor


Isı yalıtımı detayları

MADDE 10 – (1) Mimari proje düzenlenirken, ısı yalıtımı detaylarının hazırlanmasında yol gösterici olması amacıyla ısı yalıtımı detayları yönetmelikte EK 4’te verilmiştir.

             

(2) Yapılacak hesaplar sonunda bulunacak yapı malzemesi kalınlıklarına göre detaylar kesinleştirilir.

             

(3) Yapı ve yalıtım malzemelerinin temasında (detayda) farklı "U" değerlerinden kaynaklanan ısı köprülerinin meydana gelmemesi için, yalıtım sırasında gereken tedbirler alınır.

             

(4) Teknolojik gelişmelere göre standartlarda yer alacak yeni malzemeler de detaylarda kullanılabilir.


Mimari uygulama projesi

MADDE 11 – (1) Mimari uygulama projesi; sistem detaylarını, nokta detaylarını ve çatı-duvar, duvar-pencere ve taban-döşeme-duvar bileşim detaylarını ihtiva etmelidir. Isı yalıtımı projesi, mimari uygulama projesindeki detaylarda belirtilen malzemeler ve kalınlıklarına (yalıtım malzemesi hariç) göre hazırlanmalıdır.


Isı ihtiyacı kimlik belgesi

MADDE 12 – (1) EK 3'te örneği verilen "Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi", yetkili ısı yalıtımı projecisi ve uygulamayı yapan makina mühendisleri tarafından doldurulup imzalandıktan ve Belediye veya Valilik tarafından onaylandıktan sonra yapı kullanma izin belgesine eklenmelidir. Bu belge, bina yöneticisinin dosyasında bulundurulur ve bir kopyası da bina girişine asılır.




Isı yalıtımın faydaları!
Isı yalıtımı ne demektir?



Geri Dön