19 / 04 / 2024

İskan ruhsatı ne zaman alınır?

İskan ruhsatı ne zaman alınır?

İskan ruhsatı, bir binanın inşaat ruhsatına, proje ve eklentilerine, mimari ve fenni kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığını gösteren belgedir. Peki, iskan ruhsatı ne zaman alınır?



İskan ruhsatı ne zaman alınır?

İskan ruhsatı, bir binanın inşaat ruhsatına, proje ve eklentilerine, mimari ve fenni kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığını gösteren belgedir. 


Belediyelerin İmar birimlerinden alınan bu belge, binanın oturulabilir olduğunu; kişilerin can ve mal güvenliği açısından sakıncası olmadığını ortaya koyuyor. Peki, iskan ruhsatı ne zaman alınır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


İskan izni ne zaman alınacak?

İskan izni, söz konusu yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra alınıyor. İnşaat çalışmaları tamamlanmayan; mimari projesinde belirtildiği gibi inşa edilmeyen yapıya iskan izni verilmiyor.


İskan izni verilmeyen yapılarda, oturum yasal olarak başlanmıyor. İçinde oturanlar için risk teşkil eden bu yapılar ayrıca kişilerin bazı haklardan yararlanmasını da engelliyor.


Örneğin, iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 


İskan ruhsatı bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.


Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor. 



İskan ruhsatı olmazsa ne olur?


Geri Dön