26 / 04 / 2024

İskan ruhsatı olmazsa ne olur?

İskan ruhsatı olmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir binada oturumun yasal olarak başlayabilmesi için iskan ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, iskan ruhsatı olmazsa ne olur? Hangi aboneliklerden faydalanılmaz? İşte yanıtı...



İskan ruhsatı olmazsa ne olur?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir binada oturumun yasal olarak başlayabilmesi için iskan ruhsatının alınması gerekiyor. İskan ruhsatı, yapının; inşaat çalışmaları başlamadan önce belediyeye sunulan ve belediye imar birimlerince onaylanan projeye uygun olarak yapıldığını gösteriyor. Peki iskan ruhsatı alınmazsa ne olur?


İskan ruhsatının alınmaması..

İskan ruhsatı yani yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.


Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor. 


Ayrıca, özel hukuk bakımından iskansız konut, aksine onay-rıza yoksa ise, ayıplı konut niteliğinde sayılması nedeni ile bu konutun satımından kaynaklanan yasal hakların ilgili(satıcı) aleyhine dava yolu ile kullanılması mümkün oluyor.


Kullanma izni alınmamış yapılar: 

"Madde 31 – İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir. "



İskan başvuru formu!


Geri Dön