19 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

Açılışına son 2 gün kalan Türkiye'nin en yeni mega projesi İstanbul Yeni Havalimanı, sahip olduğu özellikleri ile rakiplerinin önünde yer alıyor.




Havacılık tarihinin dev projesinin hizmete girmesine son 2 gün kaldı. 5 seneye yakın bir sürede yapımı tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı, inşa süresinin yanı sıra sahip olduğu teknik özellikleri ile de rekorları da elinde tutuyor. 

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, 2017'de dünyanın en yoğun havalimanı yıl boyunca 103.9 milyon yolcunun uğrak noktası olan ABD'deki Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'ydı. Atlanta'yı 95.7 milyon yolcu ile Pekin Başkent Havalimanı izlerken, 2017'nin yolcu sayısı anlamında en büyük üçüncü havalimanı unvanını ise 88 milyon kişi ile Dubai Uluslararası Havalimanı aldı. 

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

 

EN YAKIN RAKİBİNDEN 2 KAT BÜYÜK

Dünyanın en yoğun üç havalimanın yüzölçümleri 3. havalimanı  ile karşılaştırıldığında, en yakın rakibinin İstanbul'un yarısı büyüklüğünde olduğu görülüyor. Öyle ki, söz konusu üç havalimanı içinde en büyük alana sahip Dubai Uluslararası Havalimanı, 35 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edildi.

Geçen yıl dünyanın en kalabalık havalimanı olan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'nın ise 19 milyon metrekarelik alan büyüklüğü ile İstanbul Yeni Havalimanı'nın üç katından daha küçük olduğu sonucuna ulaşılıyor. Rakamlar, Türkiye'nin en yeni havalimanının büyüklük anlamında rakiplerine fark attığını net bir şekilde ortaya çıkarıyor.

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

 


KAPASİTESİ İLE FARK ATIYOR

Havalimanlarının yıllık yolcu kapasitelerine göz atıldığında da, İstanbul Yeni Havalimanı'nın üstünlüğü açıkça görülebiliyor.  Öyle ki, tüm fazların devreye girmesiyle beraber, Yeni Havalimanı'nın yolcu kapasitesi yıllık 200 milyon kişiye ulaşacak. Bu değer Dubai Havalimanı'nda ise 90 milyon yolcu olarak açıklanıyor. Dünyanın en yoğun havalimanı Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'nın kapasitesinin de yapılacak yatırımlar ile 2025'te 125 milyon kişiye çıkması öngörülüyor.

2017'de 85 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en büyük dördüncü havalimanı unvanını alan Tokyo Haneda Havalimanı ile, aynı dönemde 84 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yaparak dünya 5'incisi olan Los Angeles Havalimanı'nın kapasiteleri de yılda 90 milyon kişi olarak belirtiliyor. böylece, yolcu kapasitesi anlamında da, İstanbul Yeni Havalimanı'nın rakiplerine 2 kat fark attığı görülüyor. 

İstanbul Yeni Havalimanı rakiplerinin önünde!

350 DESTİNASYON İLE ÖNE ÇIKIYOR

Havacılık sektöründe, havalimanlarının büyüklüğünü belirleyen parametrelerden birisinin de uçuş yapılan destinasyon sayısı olduğu biliniyor. Buna göre, yolcu sayısı anlamında geçen yıl dünyanın en büyüğü olan Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'ndan toplam 225 noktaya uçuş yapılıyor. Yine yolcu sayısı bakımından ikinci olan Pekin Başkent Havalimanı'ndan 244 ve 2017 yılında dünyanın en kalabalık üçüncü havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı'ndan ise 240 noktaya uçuş yapılıyor.

Tam kapasite ile çalışmaya başladığında İstanbul Yeni Havalimanı'ndan 350 farklı noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Bu alanda İstanbul'a en çok yaklaşan havalimanı ise 325 destinasyon ile 2017'de 69.4 milyon yolcuyu ağırlayarak dünyanın en yoğun 10'uncu havalimanı unvanını taşıyan Paris Charles de Gaulle Havalimanı oluyor. Paris'i 322 destinasyon ile Amsterdam Schiphol ve 311 uçuş noktası ile Frankfurt Havalimanı izliyor.

Sonuç olarak, İstanbul Yeni Havalimanı'nın uçuş yapılan nokta sayısında da rakiplerine üstünlük sağladığı açıkça görülüyor. 

Yeni Havalimanı arsa fiyatlarını uçuracak!

İstanbul Yeni Havalimanı'na gidecek İETT hatları belli oldu!

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk yolcuları dünya liderleri!

45 soruda İGA!

İstanbul Yeni Havalimanı ihale sürecinde neler yaşandı?

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!


Geri Dön