26 / 04 / 2024

İstanbul'da depreme hazırlık planı!

İstanbul'da depreme hazırlık planı!

Uzmanların her geçen gün uyarılarda bulunduğu beklenen büyük İstanbul depremi gündemden düşmüyor. Peki İstanbul'da depreme ilişkin hangi önlemler alınıyor? İşte detaylar...



Uzmanların her geçen gün uyarılarda bulunduğu beklenen büyük İstanbul depremi gündemden düşmüyor. 

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; beklenen depremle ilgili olası senaryolar açıklanıyor. Megakentin büyük depreme hazır olmadığına ve alınan tedbirlerin yetersiz olduğuna dikkat çekilirken, bir açıklamada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası'ndan (İMO) geldi. TMMOB İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından, İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin önemli açıklamalar yapıldı. 

İstanbul da depreme hazırlık planı!

Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumlarınca hazırlanan ‘Deprem Eylem Planı’nda İstanbulluların, belirlenen yerlerdeki gemilere taşınacağının ifade edildiği belirtildi ve şunlar söylendi: 

“Deprem sonrası kara yoluyla altı tahliye noktasına ulaşacak İstanbullular, buralardan deniz araçları vasıtasıyla açıkta bekleyen gemilere taşınacak. Aynı şekilde demiryolu ve hava yoluyla da tahliye için kullanılacak.”

İMO tarafından yapılan açıklamada, planın İstanbul'da uygulanabilir bulunmadığı belirtildi. Olası büyük bir depremde nüfusun büyük bir kısmının direkt etkileneceğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul 20 milyonluk bir kent. Mevcut yapı stokunun yarısından fazlası deprem güvenliğinden yoksun. Bunun anlamı ise açık. Nüfusun büyük bir bölümü depremden doğrudan etkilenecek. İstanbul’da kent içi ulaşım sorunlu. Altyapı sorunları günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecede. Deprem toplanma alanları ya yok ya yetersiz. Küçük bir kent için hayata geçirilebilecek deniz, demir ve hava yolları ile tahliyenin, 20 milyonluk bir kent için uygulanabilir olmadığını vurgulamak bile gerekmemekte.”

İstanbul da depreme hazırlık planı!

İhtiyacımız gerçekçi plan

Binaların depreme dayanıklı ve güvenli bir hale getirilmesinin en doğru seçenek olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlar söylendi:

“İstanbul’un temel sorunu binalarının deprem güvenlikli hale getirilmesi. Bu başarıldığı oranda, vatandaşlarımız depremden daha az etkilenecek, tahliye de dahil diğer afet eylemleri gerçekleşme şansı bulacak. Ne yazık ki 10 milyonluk bir nüfusun ağır bir sonuçla karşı karşıya kalması pek çok planın hayata geçmemesi, kâğıt üzerinde kalması sonucunu doğuracak. Depreme hazırlığın ulusal bir seferberlikle ele alınması zorunludur. İstanbul’un bütünlüklü, gerçekçi ve uygulanabilir afet eylem planlamasına ihtiyacı bulunmakta.”

İstanbul depremi için seferberlik çağrısı!

İstanbul depremi için kritik uyarı!


Geri Dön