18 / 04 / 2024

İstanbul'da ev kiraları rekora koşuyor!

İstanbul'da ev kiraları rekora koşuyor!

İstanbul genelinde konut arzının azalması ile birlikte kiralık konut bulmak bir hayli zorlaştı. Durum böyle olunca kiralık ev fiyatları da tavan yaptı. 



Konut kiralarındaki artış İstanbul'da rekor rakamlara ulaştı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; koronavirüs salgını sonrası başlayan düğünler, yüz yüze eğitimle beraber üniversitelerinin olduğu şehirlerde yaşama hazırlığına giren öğrenciler ve kentsel dönüşüm sebebiyle kiraya çıkan birçok ailenin kiralık ev aramasını fırsat bilen ev sahipleri, TÜFE kuralına uymadan kira yükseltiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul Anadolu Yakası'nda evlerde yüzde 60'tan fazla kira artışı yapıldığını açıkladı. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise, kira artış yüksekliği ile ilgili şikayetlerin artış gösterdiğini vurguladı. 

İstanbul da ev kiraları rekora koşuyor!

"ARTIŞ YÜZDE 50-60'TAN FAZLA"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Bostancı, Göztepe gibi semtlerde yüzde 50-60'lara varan, hatta daha fazla artış var. 1-2 sene önce 3 bin TL'ye bulduğunuz evi şu anda 4-5 bin TL'den aşağı bulamıyorsunuz. Avrupa Yakası'nda da bu hikaye Avcılar'da başladı.

Kentsel dönüşüm kira artışlarını etkiledi

Kiralardaki fahiş artışlar ilk olarak kentsel dönüşümle başladı. Merkez ilçeler bu yükselişten o bölgelerdeki kadar etkilenmedi ama Avcılar'da 1000 TL'lik ev, 2 bin 500 TL'ye çıktı, Suadiye'de, Bostancı'da kiralar 4-5 bin TL'ye çıktı."

İstanbul da ev kiraları rekora koşuyor!

Ev sahipleri kurallara uymuyor

Sektörde Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, "Kira artışlarındaki yüksekliğe ilişkin çok sayıda şikayet alıyoruz. Kiralarda fahiş fiyat artışı var" dedi ve şunları söyledi: 

"Ev sahipleri TÜFE kuralına uymuyor, daha da arttırmak istiyor ve çeşitli bahanelerle mevcut kiracıyı çıkarıp daha yüksek kirayla evlerini kiraya vermek istiyor."

İstanbul'da en yüksek kiralar hangi ilçede?


Geri Dön