26 / 04 / 2024

İstanbul'daki toplanma alanları TBMM gündeminde!

İstanbul'daki toplanma alanları TBMM gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'da ve ülke genelinde olası bir depreme karşı yapılan hazırlıklara ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti..



İstanbul daki toplanma alanları TBMM gündeminde!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'da ve ülke genelinde olası bir depreme karşı yapılan hazırlıklara ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Yedekci önergesinde "İstanbul'un güneyinde Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran fay hattı vardır. Yüzlerce kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fay hattı çeşitli yıllar aralığında defalarca kırılmış en son 1999 yılında İzmit'te 7,2 büyüklüğünde bir depreme yol açmıştır. 


Marmara Denizinin altında Fransızlar tarafından kurulan ekibin yaptığı araştırma sonucunda iki fay hattının burun buruna olduğu ve hareket etmediği ama ilk hareketlilikle 2 metreye kadar kayma olacağı ve depremin de Richter ölçeğine göre 7-8 büyüklüğünde olacağını bildirmişlerdir.


En son Karadeniz'de 15 Ekim 2016'da sabah saatlerinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, Marmara Bölgesi'nde ve İstanbul'un da bulunduğu birçok ilde hissedilmiştir." dedi. Yedekci bu doğrultuda 10 soru sordu.


Yedekci'nin soruları


1. İstanbul'da olası bir deprem için İstanbul'un hangi bölgelerinde toplanma alanı ve çadır alanları kurulmuştur? Sayısı kaçtır? Bu alanlarda kaç vatandaşımız barınabilecektir?


2. İstanbul'da olası bir deprem sonrası çadır kurulacak ve toplanılacak alanların ne kadarı imara açılmıştır?


3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Mülki İdare deprem için ne gibi hazırlık yapmıştır? Toplanma yerlerini vatandaşlara bildirmişler midir?


4. Deprem kuşağında bulunan riskli illerimiz için; olabilecek büyük bir depremde yapmış olduğunuz hazırlıklar nedir?


5. Kandilli Rasathanesi Marmara Denizinde araştırma yapmakta mıdır? Yapmadıysa bugüne kadar ellerine geçen veriler nedir? Bu verilerin değerlendirildiği çalışmalar nelerdir?


6. Marmara Denizi ve Karadeniz içerisinde yapılan sismil çalışmalardan çıkan sonuç nedir?


7. Karadeniz'de fay hatları olduğu bilinmektedir bu hususta yapılan çalışmalar nelerdir?


8. Karadeniz'deki bu çalışmaları uluslararası firmaların ve petrol firmalarının yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşılmamaktadır. Bu bilgileri paylaşmayı düşünüyor musunuz?


9. İstanbul'da olası bir depremde hangi hastaneler, okullar, elektrik santralleri ve kamu binaları gözden geçirilip depreme dayanıklı hale getirilmiştir?


10 Kentsel dönüşüm adı altında hangi kamuya ait alanlar ve hangi sahiller imara açılmıştır?





Geri Dön