25 / 04 / 2024

İstanbullular müjde! O tramvay yıl sonunda açılıyor!

İstanbullular müjde! O tramvay yıl sonunda açılıyor!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Çok önem verdiğimiz metro yatırımlarının sonuçları, bizi çok heyecanlandırıyor. yıl sonunda da Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nın 8,8 kilometrelik kısmını vatandaşlarımızla buluşturacağız” dedi.



Kovid-19 salgını sürecine rağmen, günlük hareketliliğin arttığı İstanbul, modern kentlerin vazgeçilmezi olan raylı sistem ağını giderek genişletiyor. Geçmiş döneminde durdurulan raylı sistem yatırımlarını yeniden başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kovid-19 salgınına rağmen yerin altında ve üstünde hızla devam ettiği yoğun çalışmaların güzel sonuçlarını alıyor.

İBB'nin resmi sitesinde yer alan habere göre; İstanbul’un ikinci, Avrupa Yakası’nın ilk sürücüsüz metro hattı olan Kabataş Mahmutbey Metrosu’nun ilk etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı, 28 Ekim’de hizmete alındı. İlk 10 gün ücretsiz olarak hizmet veren ve İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği hat, 6 ilçeden geçerek şehrin kuzeyini merkeze taşıyor.

İMAMOĞLU’NDAN İKİNCİ RAYLI SİSTEM MÜJDESİ

Modern metronun açılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un sürekli büyüyen canlı bir şehir olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çok önem verdiğimiz metro yatırımlarının sonuçları, bizi çok heyecanlandırıyor. Hizmete alınan yeni metro hatları, sadece zaman ve nakit tasarrufu değil, kara yolu trafiğinden çekilen araç sayısına etki ederek karbon salınımını düşürüyor, çevre ve sağlık sorunlarının azalmasına da katkıda bulunuyor. Ne mutlu bize ki, Cumhuriyetimizin 97. yaşını kutladığımız bu günlerde, ülkeyi demir ağlarla örmeye devam ediyoruz. Geçmişte bu önemli yatırımı başlatan eski Belediye Başkanlarımıza ve emeği geçen teknik ekibe İstanbullular adına teşekkür ediyorum. Aralık ayı sonunda da Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nın Cibali-Alibeyköy arasındaki 8,8 kilometrelik kısmını vatandaşlarımızla buluşturacağız.”

Bu yıl, işletmeye alınacak ikinci hat olan Eminönü-Eyüpsultan Alibeyköy Tramvayı, 2019 yılı başında yaşanan finansman sorunları sebebiyle durma noktasına gelmişti. Sorun çözülerek hattaki çalışmalara tekrar başlandı. Haliç sahilinde zemini dikkate almadan yapılan tasarım nedeniyle Balat-Ayvansaray arasında toplam 1,3 kilometrede zeminde oturmalar meydana gelmişti. Bu kısım kırıldı ve kazıklarla güçlendirilme yapıldı. Daha sonra betonlama ve ray döşeme işlemleri tekrar yapıldı.

Yıl sonunda, tramvayın 8,8 kilometrelik Cibali-Alibeyköy arasının açılması planlanıyor. Hattın Unkapanı-Eminönü arasındaki kısmı ise Unkapanı Kavşağı yenileme çalışmasıyla birlikte ele alınıyor. Tamamı 10,1 kilometre ve 14 duraklı olan raylı sistem tamamlandığında, saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Tramvay hattı, İstanbul’da inanç turizminin merkezlerinden olan Eyüpsultan’ı ve İBB Alibeyköy Cep Otogarı’nı diğer raylı sistemlerle ve deniz yoluyla buluşturacak.

İstanbul'da 2021'de 3 raylı sistem hattı açılacak!

Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metro inşaatı 2021'de tamamlanacak! 


Geri Dön